Plockmat – det söta

Vi hade ju lite sötsaker i torsdags också, det tycker jag hör till. Det blev bland annat mjuk pepparkaka som jag gjorde i en rektangulär form och skar i fyrkantiga bitar. Receptet hittade jag hos Helena på bloggen Bara en kaka till.

Det blev också en saffranspannacotta, receptet är från Arla men jag hittade det hos CharlottaMatrepubliken och testade med gelésocker istället för socker och gelatin. Som all pannacotta var den galet god och riktigt fin i färgen!

Den största kaloribomben för kvällen var kladdkakan med chokladfrosting på. Båda recepten förekommer flitigt här på bloggen, men detta var första gången jag provade båda tillsammans och det med mycket gott resultat.

Mjuk pepparkaka, ca 20 bitar

2 ägg
2 dl socker
100 g smör
1,5 dl gräddfil
3 tsk kanel
2 tsk ingefära
2 tsk malda nejlikor
2 tsk bakpulver
3 dl mjöl

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ihop alla torra ingredienser, och rör ner dem i äggsmeten. Rör sedan ner det smälta smöret och gräddfilen, och rör till en jämn smet som du häller i en smord avlång form klädd med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen på 175C i ca 45 min. Låt svalna och skär i rutor.

Saffranspannacotta, ca 35 miniportioner (i snapsglas)

1,5 l vispgrädde
3 pkt saffran
1,5 dl gelésocker

Frysta, tinade hallon till garnering

Blanda grädde, gelésocker och saffran i en stor kastrull (gärna teflonbottnad). Värm under omrörning tills grädden precis börjar koka. Häll över gräddblandningen i en bringare och häll upp i snapsglas. Låt svalna helt och förvara sedan i kyl i minst två timmar så pannacottan hinner stelna. Garnera precis innan servering.

Kladdkaka med chokladfrosting, ca 40 små rutor

3 dl strösocker

1,5 dl vetemjöl

4,5 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

2 ägg

150 g smält smör

Blanda samman alla torra ingredienser, tillätt äggen och smöret, blanda. Häll i i en smord rektangulär form klädd med bakplåtspapper. Baka i 200C ugn ca 15 minuter.

Frosting:

200 g florsocker

75 g mjukt smör

30 g kakao

150 g cream cheese, kall

Vispa florsocker, smör och kakao med elvisp. Tillsätt en droppe vatten för att undvika florsockermoln i köket. Blanda i cream cheesen och vispa tills du har en glansig jämn frosting. Bred frostingen över kladdkakan när den svalnat helt. Skär i rutor och servera.

Annons

12 reaktioner till “Plockmat – det söta

  1. Tycker idén att servera allt i plockmatsstorlek är perfekt. Då kan man smaka av allt (med gott samvete).

  2. Ser ut som, och låter som, att du haft en bra start på ditt julfirande i Skåneland. Gott med småplock, och en riktigt bra idé att göra plock av efterrätterna också – då kan man ju ha så många fler att smaka på:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s