Glace au four

Det har tagit mig ett bra tag, men nu äntligen kommer receptet på mammas Glace au Four som jag bjöd på till efterrätt hos Anna & Ians julmiddag.

Mamma har alltid gjort sin Glace au Four med havrebotten, medan det i England är vanligast med sockerkaksbotten till denna efterrätt, som också kallas Baked Alaska här. Min havrebotten blev inte riktigt som mammas, av den enkla anledningen att jag köpte fel havregryn i affären.

Hemma i Sverige ser alla havregryn likadana ut, men här är den vanligaste sorten krossade havregryn som man använder till gröt, men jag vill helst ha den hela sorten, rolled oats, så det man bakar inte blir så mosigt. Rolled oats hittade jag i butiken, men jag såg tyvärr inte texten med hasselnötter, mandel, kanel och russin i liten stil under till. Russinen plockade jag bort, men nötterna och kanelen fick vara, så det var med den blandningen jag gjorde min havrebotten. För att förstärka julkänslan blandade jag också i en tesked kardemumma och det blev faktiskt riktigt gott!

Jag dubblade receptet eftersom vi var sju personer, receptet nedan är för fyra personer, men går som sagt fint att dubbla.

Bilderna är tagna av Jenny Mills.

Glace au Four, 4 portioner

Havrebotten:

75 g smör

2 1/2 dl havregryn

1 1/4 dl socker

1 ägg

1 tsk bakpulver

1 msk vetemjöl

(för en julig touch, byt ut lite av havren mot flagad mandel och hasselnötskärnor samt tillsätt 1 tsk kanel och 1 tsk kardemumma)

3 äggvitor

3/4 dl strösocker

100 g hallon, färska eller frysta (upptinade)

1 liter vaniljglass

Smält smöret och häll det över havregrynen. Blanda mjöl och bakpulver och blanda i havregrynen, samt tillsätt ägg och socker. Rör om.

Bred ut smeten i en smord form (jag använde en stor gratängform i glas). Grädda i 175C i 20 minuter.

Låt kakan svalna. Innan servering så sätt ugnen på 250-275C eller grillen på hög värme och lägg hallonen på havrebottnen. Vispa äggvitorna skummiga och tillsätt hälften av sockret. Vispa tills marängen är riktigt hård och häll i resten av sockret. Vispa tills marängen är ordentligt glansig och fast. Lägg glassen ovanpå hallonen och täck helt med marängen. Sätt in i ugnen med detsamma och baka i ca 5 minuter eller tills marängen fått fin färg. Servera genast!

Annonser

8 thoughts on “Glace au four

  1. Låter väldigt gott med din/din mammas variant på botten. Glace au four är en både god och snygg dessert, som oförskämt glömts bort en aning. Vem gillar inte kaka, glass och maräng?!

  2. Åh, glace au four! Min barndomsfavorit som lär vara lika god idag. Kul med havreinslaget, jag undrar om jag inte måste testa detta snarast…
    God fortsättning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s