En vegansk nyårsmeny

Jag tycker om utmaningar i köket, så därför är det lite kul att min kompis Jennys pojkvän är vegan. Tidigare har jag bjudit honom på en hel radda mellanösterninspirerande läckerheter men denna gång ville jag göra en klassisk, men ändå vegansk, nyårsmeny. Det var bara till oss tre, så jag ville inte överarbeta den utan körde på säkra kort.

~ Nyårsmenyn 2011 ~

***

Crostini med cannelliniröra

***

Jordärtskockssoppa med kokosmjölk och stekta skogschampinjoner

Rustik baguette, olivolja och balsamvinäger

***

Butternutsquash-risotto med spenat

Sallad på romansallad, romano-paprika, avocado och granatäpple

***

Vaniljpannacotta på sojagrädde med passionsfrukttäcke

***

Vi drack naturligtvis skumpa också. Jag hade köpt en flaska Duval-Leroy Brut till halva priset, för så snälla var Waitrose. Jag smakade många av Duval-Leroys champagner på Harrodsprovningen, men de hade inte deras vanliga NV Brut som detta var, men den levde upp till förväntningarna och var riktigt god. Denna finns på Systemet, nr 77394.

Vegansk jordärtskockssoppa med kokosmjölk, 3 förrättsportioner

1 shalottenlök, finhackad

1 msk olivolja

500 g jordärtskockor, skalade

vatten

2 tsk grönsaksfond

1/2 dl kokosmjölk

salt, vitpeppar

Topping: Skivade skogschampinjoner, stekta i olja.

Stek löken mjuk i oljan utan att den tar färg. Tillsätt skockorna och låt fräsa i någon minut, slå på hett vatten så det täcker. Salta. Låt koka upp och koka tills skockorna är ordentligt mjuka. Häll av ca hälften av kokvattnet, men spara det. Puréa resten med stavmixer eller blender. Tillsätt kokosmjölken och tillräckligt med kokvatten för att konsistensen ska bli lagom. Smaka av med fond, salt och peppar. Koka upp och servera.

Vegansk butternutsquash-risotto med spenat, 4 portioner

1/2 butternutsquash

1/2-1 gul lök

olivolja

1 dl vitt vin

1 liter grönsaksbuljong

400 g aborioris

2 nävar bladspenat

salt, vitpeppar

Skala butternuten och gröp ur den. Skär i tärningar och lägg i en ugnsfast form. Häll på olivolja, salt och peppar. Rör runt i formen och baka i ugnen, 200C ca 35 minuter eller tills mjuka.

Stek löken mjuk i olivolja i en gryta, utan att den tar färg. Lägg i riset och fräs tills det blir genomskinligt. Häll i vinet och låt det mesta puttra bort. Häll i en slev varm buljong och rör under tiden den kokar in. När det börjar blir torrt så tillsätt en slev till och upprepa tills buljongen är slut och riset mjukt, tar ca 18-20 minuter beroende på riset. Rör ned spenaten, smaka av med salt och peppar och rör ned butternuttärningarna på slutet. Servera! Vi som inte åt veganskt rev på lite parmesan på våra tallrikar.

Vegansk vaniljpannacotta på sojagrädde med passionsfruktstäcke, 3 portioner

4 dl sojagrädde

2-3 msk vaniljessens (riktig) eller 1 vaniljstång

1/2-3/4 dl gelésocker

3 passionsfrukter

När jag laborerade fram detta receptet måttade jag inte så noggrant, därav de vaga måtten, men gör som jag gjorde och prova dig fram. Värm grädden i en kastrull och tillsätt de mindre mängderna vaniljessens och socker. Smaka av och tillsätt lite av varje tills du lyckats maskera sojasmaken helt, vilket jag lyckades med efter lite provsmakande. Låt blandningen koka någon minut under omrörning. Häll sedan upp i dessertskålar och låt svalna. Ställ in i kylen i minst 4 timmar så de kan stelna ordentligt. Gröp ur tre passionsfrukter och fördela blandningen som ett täcke på pannacottan precis innan servering. Njut! Precis lika gott som en pannacotta gjord på vanlig grädde och perfekt också för laktosintoleranta eller om man vill ha en nyttigare variant.

25 reaktioner till “En vegansk nyårsmeny

    1. Ja, det var kul! Risotton blev jättebra, men den blir såklart ännu bättre med parmesan i. Ville inte köpa fuskost, tyckte det var bättre att smaksätta med annat.

  1. Imponerande! Jag har själv väldigt många fördomar mot vegansk mat (främst för att jag är så skeptisk till substitut så som margarinost, sojakorv etc). Detta lät dock mycket gott. Jag undrar bara hur det fungerade med syltsockret? Vi blev bjudna på panna cota gjord på syltsocker hema hos goda vänner vars äldsta dotter är vegetarian, och jag tyckte dels att panna cotan blev alldeles för sötsliskig i smaken, dels att konsistensen inte blev angenäm. Kanske har ni annorlunda syltsocker i UK? Och kanske är sojagrädden mindre söt i sig själv än vad vanlig grädde är? Själv testade jag för många år sedan agar-agar, då jag själv var vegetarian. Minns dock inte hur resultatet bev.

    1. Tack! 🙂 Jag håller med dig ang. dina fördomar därför valde jag att laga mat från scratch istället, alla köttsubstitut känns bara tråkiga.

      Syltsockret fungerade bra, har gjort vanlig pannacotta på det en gång tidigare, men det blir lätt för sött. Föredrar konsistensen med gelatin, den kan lätt bli för lös med syltsockret samtidigt som det kan bli för sött. Dock efter tips av Cecilia (Flickan & kakorna) som sa att att agar-agar kan vara vanskligt att få till tyckte jag det blev riktigt bra till denna veganska pannacotta. Men det kanske var för att jag provade mig fram och inte riktigt följde anvisningarna på förpackningen? Sånt är jag ju allergisk emot. 😉

    1. Gelésocker multi heter det jag använde, och det är Dansukkers, köpte mitt på Ica, så det borde vara lätt att hitta.

    1. Ja, det var tack vare dig!! Skulle egentligen varit vit choklad i, men hittade ingen vegansk vit choklad så det bidde vanilj istället.

  2. På så vis är det roligt med gäster som inte äter allt. Då får man tänka efter och klura lite samt ofta prova nya recept. Och se vilken fin meny du bjöd dem på!

  3. Wow, vilken meny! Jag är ju inte så duktig på just vegansk mat men det här låter ju som en lyxmeny från vilken finkrog som helst. Du måste ha lyckliga vänner, du :=)

  4. Hej!
    Googlade efter vegansk pannacotta och hittade din smarriga nyårsmeny 🙂 Tänkte prova att göra din pannacotta, men eftersom jag inte själv är vegan så är jag ovan och lite osäker på vad för slags soyagrädde det är som lämpar sig i receptet! Antar att det inte ska vara soyatoo-grädde? I min ICA-butik hittade jag förutom den bara soyagrädde av typen matlagningsgrädde (tror jag, ca 17 % fett), fungerar den? Eller kan man hitta fetare soyagrädde?

    Ser fram emot att testa något nytt! Jätteroligt att läsa din blogg 🙂

    1. Hej Tove, kul att du hittade hit! Jag använde vanlig Alpro sojagrädde, typ matlagningsgrädde och det gick jättebra. Lycka till!

  5. Hej!
    Ett bra tag sen detta inlägg skrevs.
    Ska göra vegansk pannacotta och undrar vad det är för havregrädde som ska användas. Finns ju inte så många alternativ.. Är det Oatly matgrädde eller den som är tjock från Karlshamn?

    Mvh Maja

  6. Hej! Vi är nya på detta vegan mat. ska på nyår där en är vegan och vi ska göra förrätten, jag tänkte göra soppan, men finns det nåt recept på brödet som skulle vara till?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s