Vardagsmat: krämig polenta med stekt svamp

När jag växte upp åt vi mycket potatis (kanske inte så konstigt eftersom jag växte upp på den skånska slätten och morfar var bonde) och den goda knölen kommer alltid att ha en särskild plats i mitt hjärta, men nu när världen ter sig mindre och mindre finns det så många andra kolhydratkällor att byta ut potatisen mot för lite variation.

Som polenta till exempel. Jag tycker polenta är jättegod som en krämig gröt med parmesan, vitlök och smör i serverad med t ex stekt svamp. I Italien serveras denna polentagröt ofta på en stor träbräda, som alla äter direkt ifrån och det brukar finnas en tomatsås och en svampsås att ha till. Jag har förenklat detta en smula genom att bara steka svamp i smör, salta och peppra och strö över lite persilja. Helt galet gott, och perfekt en mörk vinterkväll. Detta är dessutom en perfekt måltid att laga för en. Nedan följer receptet för en person, så bara dubbla, tredubbla osv om ni är fler. Och jag vet att det låter som mycket smör och ost, men det behövs för att polentan ska bli god.

Krämig polenta, 1 portion

50 g polentagryn

2 dl kyckling- eller grönsaksbuljong

1 msk smör

1/2 dl riven parmesan

1/2-1 vitlöksklyfta

salt, vitpeppar

Koka upp buljongen i en kastrull och vispa ner polentan. Låt koka enligt anvisningarna på förpackningen (kan variera mellan 1-40 minuter, men snabbpolenta 1-2 minuter är vanligast). Ta kastrullen av plattan och blanda i vitlök, smör och parmesan. Rör tills allt smält. Smaka av med salt och peppar.

Annons

17 reaktioner till “Vardagsmat: krämig polenta med stekt svamp

  1. Nu har jag sett stekt svamp hos både dig och Moma, det måste vara ett tecken!
    Polenta har jag bara ätit på lokal, aldrig tillagat själv. Men som sagt, ibland vill man ju variera sin kolhydratkälla, och polenta står nog näst på tur.

  2. Det var först i somras som jag lagade polenta för första gången. Ville testa att grilla den och det blev till min förvåning gott! Numera har jag alltid en påse ståendes hemma och det är bara att instämma att krämig polenta är riktigt riktigt bra. 🙂

    1. Det tog mig ett bra tag också och första gången blev det inte bra, men tur att man vågar prova igen, för nu äter jag det ganska ofta. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s