Hemmagjord vaniljglass med chokladsås

I min ‘nya’ lägenhet har vi det så lyxigt att det finns en helt vanlig frys med tre lådor, och eftersom min flatmate inte ens fyller sin egen låda, så kan jag ju fylla de andra två, så nu kan jag göra glass.

Jag släpade hit mammas gamla Philips glassmaskin från 80-talet som fungerar hur bra som helst. Och det första receptet jag provade var såklart en enkel vaniljglass. Jag provade Charlottas recept för sedan jag blev bjuden på glass hemma hos henne, så vet jag hur duktig hon är på just det området. Enda ändringen jag gjorde var att använda engelsk double cream (47,5% fett) istället för svensk vispgrädde (40% fett) och även om det kanske inte är så stor skillnad på fetthalten så märks det faktiskt. Double cream är mycket tjockare i konsistensen och om man vispar den blir det en helt annan konsistens än på vispad vispgrädde. Det den tillför till glassen är ännu mer krämighet, och det gör ju inget, även om det kanske inte behövs. 🙂

Glassen lade jag upp i mina fina coupe-glas och serverade med mammas chokladsås och chocolate chip cookies. Så enkelt, så gott.

Hemmagjord vaniljglass, ca 4 portioner

Efter Charlottas recept.

4 äggulor
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde (eller double cream)
1 dl standardmjölk
1 vaniljstång (en fin! ingen billig variant)
en nypa salt

Vispa äggulor och socker pösig med elvisp. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och koka upp med en nypa salt och grädden. Dra av gräddblandningen från plattan och låt det svalna. Häll det sedan över äggblandningen och blanda väl. Ställ skålen i ett vattenbad med sjudande vatten och rör oavbrutet med en visp tills krämen är ungefär 85 grader (vilket borde ta ungefär 10 minuter). Ta upp stången och ställ skålen i ett isbad/kallt vatten tills blandningen svalnat. Häll i glassmaskinen och kör i ca 40 min. Häll upp i plastlåda och låt den ligga i frysen några timmar innan servering.

Mammas chokladsås, 3-4 portioner

1/2 dl kakao

1/2 dl socker

1/2 dl vatten

Häll allt i en kastrull, rör om och låt koka upp några minuter och tjockna något. Serveras varm med valfri glass.

19 reaktioner till “Hemmagjord vaniljglass med chokladsås

    1. Kanske inte riktigt säsong nu, så förstår att den inte används jättemycket just nu men till våren/sommaren får det minsann bli ändring på det.

  1. Sådan där double cream är något som saknas i mitt liv, alltså. Större gräddfreak är jag får man ju leta efter. Jag kan helhjälrtat förstå att glassen blev krämigare. Vill också prova! Och det har jag ju glömt att säga – din nya header och design är jättefin! Gillar profilbilden på dig också! Ha nu en jättehärlig londonsöndag! Här på Öland snöar det, jag myser med te framför brasan och ska stryka kläder framför min dvd-box med Sex and the City idag. Strykhögen har blivit så stor att man måste tämja den, så blir det när man tar itu med den max 1-2 gånger om året… Å andra sidan känns det lite som att få nya kläder. 😉

    1. Synd att du inte bor närmare mina föräldrar då kunde jag kunde jag frakta hem lite till dig. För visst blir man glad av fet grädde. 🙂 Och tusen tack för att du gillar sidans nya look.

  2. Jag måste bara rekommendera dig att använda rörsocker strö eller ljust muscovadosocker i stället för det, i mitt tycke, så trista vanliga strösockret. Det förhöjer smakerna många gånger om!

  3. Härlig och snygg ny design!!
    Har också ”snott” mammas gamla glassmaskin och testat Charlottas recept i. Såå gott med hemmaglass. Helt klart värt jobbet (även om det kunde vara liiite enklare). Den chokladsåsen gör jag ofta! Sås till glass är nästan ett måste!;)

    1. Tack, Sofie! Bra kvalitet på glassmaskinerna, ”min” är minst 20 år gammal.

      Lite trixigt är det när smeten ska svalna, men tyckte det funkade bra om jag andå pysslade i köket. Det är ju helt klart värt det!

  4. Så mumsigt! jag blev plötsligt väldigt glassugen 🙂

    Härligt att maskiner från 80-talet funkar fortfarande. Undrar om det samma gäller för dagens nyinköp. En kan ju alltid hoppas.

    1. Det får man verkligen hoppas. En glassmaskin är ju (iaf 80-talsvarianten) tämligen okomplicerad, så kanske därför den funkar ännu. Men hoppas det är lika bra kvalitet fortfarande.

  5. Åh, den glassen alltså. Så god! Tänker aldrig mer köpa glass i hela mitt liv (om den inte är ekologisk, såklart. Då kan man fuska men ändå få naturliga ingredienser).

    1. Den jag har är nog ännu äldre… Men man fryser isblocket, gör sin glassmet, låt den gärna stå i kyl över natten så att den verkligen är kall. Lägg i isblocket i maskinen och starta den, häll i smeten och låt den gå i ca 40 minuter. Häll över den nu frusna glassmeten i en låda och frys in. Behöver helst 1-2 timmar i frysen innan servering. Det glassmaskinen gör är att vispa samtidigt som den fryser vilket gör glassen luftigare och motverkar iskristaller (eftersom den är i rörelse). Bra glassrecept hittar du här på bloggen eller i kokböcker. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s