Vardagsmat: ostiga nötfärsbiffar med tzatsiki, bladspenat och pitabröd

Det är måndag och åter vardag. Det fordrar god mat efter veckans första arbetsdag, som t ex dessa snabblagade biffar med tzatsiki, lite grönt och pitabröd. Kanske släng in lite potatisklyftor i ugnen med om du är extra hungrig.

Färs är tacksamt att jobba med och man behöver inte vara rädd att smaksätta den. Särskilt när den ska paras ihop med vitlöksstark tzatsiki kan det vara gott med extra kryddning. Jag använde mig denna gång av ett kryddat flingsalt från Halen Môn som jag mortlade och blandade i färsen, men det går att smaksätta med vilka kryddor du vill. Som t ex chiliflakes och spiskummin eller italienska örter, za’atar, sambal oelek etc. Salta och peppra ordentligt också, forma till biffar och stek i stekjärn medan tzatsikin står och drar sig och du lägger pitabröden i brödrosten.

Snabb, enkel och god vardagsmat. Sånt gillar vi!

Nötfärsbiffar, 2 portioner

300 g nötfärs

1 ägg

1/2 dl ströbröd

2 msk vatten eller grädde

3 tsk Halen Môn spicy salt eller eller annan kryddblandning + salt

cheddarost i skivor

Blanda ägg, ströbröd, kryddor och vatten/grädde i en bunke. Låt blandningen svälla i några minuter. Blanda i färsen och blanda ordentligt. Forma till små biffar. Stek dem klara i stekjärn med smör och lite olja, först på hög värme för stekyta och sedan medelvärme. Lägg en halv skiva ost på varje biff medan de är i stekpannan så osten smäler ordentligt. 

Servera med tillbehören.

Tillbehör:

Tzatsiki

Pitabröd

Babyspenat eller annat grönt

Annons

7 reaktioner till “Vardagsmat: ostiga nötfärsbiffar med tzatsiki, bladspenat och pitabröd

  1. Jag gillar det nya utseendet på din blogg! 🙂

    Färsbiffar är alltid gott – man kan variera i det oändliga.

  2. Inte illa vardagsmat =)

    Angående banoffee pie: klarar du banana spilt är det i varje fall värt att testa Banoffee. Ytterligare en brittiskhet att checka av på listan =)
    Jag tror att faktumet att den jag gjorde blev för söt hade att göra med faktumet att receptskaparna ville ha florsocker i kokosgrädden. Det hade inte behövts tror jag – utan att ha testat – eftersom den både innehåller banan och toffee. Det är ju en sötsak så den ska va söt, men banan-toffee-grädd-kombinationen, vilket är det som är det goda; hur de funkar ihop, försvann under sötman i den här versionen. Det + att det tillkom kokossmak var det som inte riktigt levde upp till originalet. Men, kan absolut funka som coconoffee (bestämda åsikter? nejdå..)
    Testar du göra banoffee tror jag inte ens du behöver omogen banan, för kogrädde ger inte extra sötma på det sätt den här gjorde. värt att testa, och om du gör vill jag absolut veta hur det funkade med din bananskeptisism 🙂

    1. Anledningen att jag ville ha omogen banan är för att jag egentligen bara kan äta dem så, så börjar med det iaf, kanske kan växla upp till gula bananer så småningom. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s