Vardagsmat: pastagratäng med broccoli, salladslök och sambal oelek

Pastagratäng. Det låter kanske inte så inspirerande, men det är en sådan tacksam maträtt en vardagskväll. Man kan slänga i allt möjligt man hittar i kylen, det viktiga är bara att göra en riktigt god sås att blanda med pastan och toppa med smakrik ost.

Godast (och snabbast) blir en sås med creme fraiche som bas. Hetta upp i en kastrull och smaksätt med vad du vill. Denna gång ville jag ha lite hetta, så det blev sambal oelek, lite socker, salt och peppar.

Det är faktiskt allt som behövs, förutom god pasta (ännu en gång vill jag rekommendera De Cecco, det är nämligen, tro det eller ej, stor skillnad på pasta och pasta), broccoli och salladslök.

Pastagratäng med broccoli och salladslök, 4 portioner

500 g De Cecco pasta (jag använde snäckor)

375 g broccoli, skuren i buketter

1/2 bunte salladslök, hackad

3 dl creme fraiche

1,5-2 msk sambal oelek

salt, vitpeppar

ca 3 dl riven cheddar

Koka broccolin ca 1 minut i saltat vatten. Fiska upp med en hålslev och låt rinna av i durkslag. Salta vattnet ytterligare och lägg i pastan. Koka 3 minuter kortare tid än enligt anvisningarna på förpackningen. Låt rinna av och skölj bort stärkelsen med hett vatten (så pastan inte klibbar ihop). Hetta upp creme fraichen i en liten kastrull. Smaka av med sambal oelek, salt och peppar och smält ned en tredjedel av osten. Ta bort från plattan.

Smörj en gratängform (20 x 10 cm). Blanda pastan med såsen och häll i det i formen. Fördela broccolin i formen. Strö över salladslök och resten av den rivna osten. Gratinera i ca 20 minuter i 200C ugn.

Annonser

12 thoughts on “Vardagsmat: pastagratäng med broccoli, salladslök och sambal oelek

  1. Åh, sådan här man kan man verkligen längta efter ibland! Speciellt i den här kylan.
    Jag brukad eofta göra pastagratäng med rökt skinka, svamp och tomat, men det verkar som om jag får ta och testa något nytt nu.

    1. Din pastagratäng låter himla god! Jag har gjort en med gnocchi, skinka och salvia som också blir riktigt god, men oftast blir det vad som finns hemma. 🙂

  2. De Cecco har vi varken sett eller hört om tidigare så det ska vi hålla våra ögon öppna efter i affärerna. Alltid kul att testa och få uppleva skillnaden i smaker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s