Pastagratäng. Det låter kanske inte så inspirerande, men det är en sådan tacksam maträtt en vardagskväll. Man kan slänga i allt möjligt man hittar i kylen, det viktiga är bara att göra en riktigt god sås att blanda med pastan och toppa med smakrik ost.
Godast (och snabbast) blir en sås med creme fraiche som bas. Hetta upp i en kastrull och smaksätt med vad du vill. Denna gång ville jag ha lite hetta, så det blev sambal oelek, lite socker, salt och peppar.
Det är faktiskt allt som behövs, förutom god pasta (ännu en gång vill jag rekommendera De Cecco, det är nämligen, tro det eller ej, stor skillnad på pasta och pasta), broccoli och salladslök.
Pastagratäng med broccoli och salladslök, 4 portioner
500 g De Cecco pasta (jag använde snäckor)
375 g broccoli, skuren i buketter
1/2 bunte salladslök, hackad
3 dl creme fraiche
1,5-2 msk sambal oelek
salt, vitpeppar
ca 3 dl riven cheddar
Koka broccolin ca 1 minut i saltat vatten. Fiska upp med en hålslev och låt rinna av i durkslag. Salta vattnet ytterligare och lägg i pastan. Koka 3 minuter kortare tid än enligt anvisningarna på förpackningen. Låt rinna av och skölj bort stärkelsen med hett vatten (så pastan inte klibbar ihop). Hetta upp creme fraichen i en liten kastrull. Smaka av med sambal oelek, salt och peppar och smält ned en tredjedel av osten. Ta bort från plattan.
Smörj en gratängform (20 x 10 cm). Blanda pastan med såsen och häll i det i formen. Fördela broccolin i formen. Strö över salladslök och resten av den rivna osten. Gratinera i ca 20 minuter i 200C ugn.
Så gott och De Cecco gillar jag också!
Härligt, de kanske kan utnämnas till matbloggarnas favoritpasta. 🙂
Åh, sådan här man kan man verkligen längta efter ibland! Speciellt i den här kylan.
Jag brukad eofta göra pastagratäng med rökt skinka, svamp och tomat, men det verkar som om jag får ta och testa något nytt nu.
Din pastagratäng låter himla god! Jag har gjort en med gnocchi, skinka och salvia som också blir riktigt god, men oftast blir det vad som finns hemma. 🙂
Pastagratänger är himla tacksamma. Och De Cecco är tveklöst bäst. Det finns två sorters pasta: finpasta och fulpasta. De Cecco är queen of finpasta.
Där sa du det!
Vi skulle äta något liknande i vår middagskorg denna vecka. Pasta är verkligen perfekt vardagsmat.
Kul! Ja, snabbt, gott och mättande. Kan inte bli annat än bra.
De Cecco har vi varken sett eller hört om tidigare så det ska vi hålla våra ögon öppna efter i affärerna. Alltid kul att testa och få uppleva skillnaden i smaker.
Ni får hålla utkik efter deras blå-gula paket i affärerna, bästa torkade pastan – lovar!
De cecco is da thing! När vi ska göra finpasta är det den vi alltid använder. Så gott det ser ut, mmm!
Härligt att det är mer än jag som använder den.