Vardagsmat: Egg-fried rice med kyckling

Om man som jag aldrig kan koka lagom mycket ris och alltid  får risrester över, så kan jag varmt rekommendera att testa egg-fried rice. Jag tillsatte vad kyl och frys bjöd på; en halv grön paprika, en hel romanopaprika, några salladslökar och kycklinglår. T ex böngroddar hade också passat bra. Eller vad helst du känner för.

Egg-fried rice är från början en kinesisk rätt, men oavsett ursprung känns det som ett ypperligt sätt att ta tillvara rester. Sådana här rätter kräver bara en skål och en gaffel och jag valde att servera min med en sås gjord på creme fraiche och sweet chili, för att jag råkade ha en klick över i kylen.

Egg-fried rice med kyckling, 2 portioner

3 kycklinglår

1/2 grön paprika

1 röd/romano-paprika

3 salladslökar

neutral olja att steka i

5 dl kokt överblivet ris, kallt

1 vitlöksklyfta

1 ägg

några stänk sesamolja

soja

sweet chilisås

salt, vitpeppar

Skär bort ben och skinn från kycklingen och strimla köttet. Stek hastigt i olja på hög värme tills precis färdigstekt, salta och peppra. Lägg över i en skål. Strimla paprikorna och salladslöken och stek i samma panna som kycklingen, ca 5 minuter. Lägg tillsammans med kycklingen. Häll mer olja i stekpannan och sänk värmen. Stek riset i några minuter så det blir varmt. Vispa upp ägget och sesamoljan. Putta riset till ena sidan av stekpannan och häll i ägget på den fria ytan. Låt det stelna lite grann innan du blandar det med riset och steker allt i några minuter. Lägg i grönsakerna och kycklingen och pressa i vitlöken. Stek så allt bli varmt, häll i soja och sweet chili efter smak. Salta och peppra och servera.

12 reaktioner till “Vardagsmat: Egg-fried rice med kyckling

  1. Det är få grejer som gör en så nöjd som när man gjort en riktig kylskåpsrensning, och lyckats laga en middag som inte känns som ihop-plock, trots att det är det den är.

    Jag tycker egg-fried rice är gör-gott, men så är jag ju väldigt svag för ägg i alla dess former.

  2. Perfekt! Jag kokar heller aldrig lagom med ris… Detta låter som ett bra sätt att använda riset på.

  3. Hej! Är på väg att åka till London och har kollat in dina restaurangtips och jag gillar det jag ser 🙂 Tänkte kolla med dig om du har tips på bra indisk restaurang? Och även något med raw food/healthy food, alt någon med riktigt bra vegetarisk meny?
    Tack på förhand!
    //Emma

    1. Hej! Ursäkta att det tagit mig några dagar att svara. Indisk som jag kan rekommendera är en fin (=dyr) Tamarind, en billigare som heter Dishoom och en mittemellan som heter Cinnamon Club. Många rekommenderar hela gatan Brick Lane för att den är full av indiska restauranger, men jag har aldrig varit särskilt nöjd där…

      Riktigt bra veg meny har Nopi, annars finns det en vegansk restaurang som heter Mildred’s som kompisar rekommenderat. Raw food äter jag inte själv pga för mycket fiber, men kolla in denna guiden: http://www.timeout.com/london/restaurants/features/6687/The_best_raw_food_restaurants_and_cafes_in_London.html

      Kram

  4. Fried Rice ÄR verkligen en riktigt bra kylskåpsrensar-rätt, tyvärr gör vi det alldeles för sällan. Ändring på det. Hoppas att du hade en fin helg, och att din flatmate mår bättre snart!

  5. Jag älskar ris på längden och tvären, men egg fried har jag inte testat ännu av någon outgrundlig anledning! Det får bli ändring på det snart!

Lämna ett svar till Hanna Avbryt svar