Mandelkaka med mjölkchokladganache, hackad mandel och havssalt

Den tredje och sista kakan jag gjorde till jobbet för denna gången gick åt som smör i solsken; det är bekräftat att de älskar mandel på mitt jobb.

Receptet på denna läckra kaka kommer från Anne, men jag gjorde lite förändringar, främst för att jag inte har tillgång till Schweizernötchoklad som behövdes till ganachen. Istället använde jag vanlig mjölkchoklad till ganachen och strödde hackad mandel (rostad hade varit ännu bättre) över och lite vaniljsalt från Halen Môn. Det var himla kul att använda detta svarta salt (av vaniljfrön). Först kommer sältan och sedan smakar man vaniljen, och vi vet ju som bekant att nötter och choklad passar ihop med salt. Jag tror knappast någon märkte det, men det lyfter verkligen smaken.Naturligtvis går det lika bra att använda vanligt havssalt, som t ex Maldon.

Mandelkaka med mjölkchokladganache, hackad mandel och havssalt, 8-10 portioner

2 ägg

270 g socker

100 g mald mandel

75 g vetemjöl

100 g smör

Ganache:

200 g mjölkchoklad

5 msk grädde

1 msk smör

Garnering:

hackad mandel

havssalt

Sätt ugnen på 175C. Smält smöret och smöra en rund kakform. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp, vänd ner mandeln, mjölet och smöret. Rör om ordentligt. Häll smeten i formen och grädda 20-25 minuter. Låt kakan svalna helt innan den glaseras.

Smält chokladen i en kastrull på låg värme eller över vattenbad. Häll i grädde och blanda ihop, häll därefter i smöret och låt det smälta. Bred ut ganachen över kakan och låt stelna. Hacka mandel och strö över. Låt stelna i kyl. Strö över lite havssalt innan servering.

Annonser

14 thoughts on “Mandelkaka med mjölkchokladganache, hackad mandel och havssalt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s