Även om lasagne är en typisk maträtt man gör till många, så går det utmärkt att göra en mindre för en person. En kväll förra veckan var jag lycklig nog att hitta färska lasagneplattor och en burk överbliven hemmagjord tomatsås i kylen. Dessutom låg det en aubergine som behövdes ätas upp och massor med spenat eftersom jag råkade beställa för mycket, så sagt och gjort blev det en aubergine- och spenatlasagne. Riktigt mumsig dessutom, då jag numera använder en blandning av creme fraiche och grädde samt ost istället för ostsås.
Aubergine- och spenatlasagne, 1 (stor) portion
1 liten aubergine
150 g färsk spenat
3 färska lasagneplattor
1 dl tomatsås (gärna hemmagjord)
1,5 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 näve riven ost
salt, peppar
olivolja och en klick smör till stekning
Tvätta och skiva auberginen längs med. Stek skivorna mjuka i ordentligt med olivolja på hög värme. Lägg en klick smör i stekpannan och i med spenaten. Rör runt med en slev tills all spenat mjuknat. Tryck bort vattnet från spenaten. Blanda creme fraiche och grädde i en skål. Salta och peppra.
Lägg lite tomatsås i botten på en liten ugnsfast form (ca 10 x 10 cm), klipp till lasagneplattan så den passar och lägg i. Lägg lite mer tomatsås ovanpå, sedan aubergine och spenat. Bred gräddsåsen ovanpå och strö över ost. Upprepa tills formen är full. Avsluta med en lasagneplatta överst med lite tomatsås och gräddblandning samt ost. Grädda i ca 30 minuter, 200C. Låt svalna en liten stund innan servering så blir den lättare att skära i bitar och håller samman mera.
ojojjo vad det såg gott ut! Önskar jag hade haft ett större kök på kontoret så hade jag slängt ihop denna omedelbart 😉 …. får nog istället bli i helgen och frysa in till nästa veckas luncher 🙂
Kram Sanna
Har ni riktigt kök på kontoret? Så avis jag blir… 🙂 Ja, perfekt till lunch!
Kram
Så gott det blev av det du hade i kylskåpet 🙂
Precis, sådana middagar känns nästan som trolleri!
Vilka fina formar, inte köpta i Sverige förmodar jag?
Lasagne är verkligen en super-rätt: det funkar ju att ha det mesta i och är förträffligt att ha i frysen.
Matkassen är kul att testa, men jag blev nästan mer sugen på att göra som du och beställa hem råvaror själv. Tåls att tänkas på.
Formen är visserligen köpt här i UK, men den är IKEA. Nog tre år sen jag köpte dem så vet inte om de finns kvar. Jag vet inte hur det funkar hemma med att få matvaror levererade men här i London gör många det och det funkar utmärkt. Så skönt att slippa köa i mataffären med en massa kinkiga barn som springer omkring. Sen bor jag inte nära en bra mataffär heller, gjorde jag det kanske jag inte hade beställt hem.
Så gott du gjort mmm, älskar aubergine!
Jag med, som synes 🙂
men åh vad gott! lasagne är helt klart en favorti här hemma. Dock är det sällan den blir vegetariskt eftersom sonen inte tycker om det. Men jag kan ibland längta efter det. Just spenat och aubergine är ju så gott att ha i. Och vad fräscht med creme fraiche i. Måste jag nog ändå prova någon dag. Sonen får helt enkelt äta något annat…:-)
Ja, dte tycker jag, eller så får sonen lära sig 😉
Oj oj oj… Så gott! Ska jag testa nu när vi ska försöka äta mer vegetariskt lite då och då.
Då passar den perfekt, man glömmer liksom bort att rätter med aubergine är vegetariska. 🙂
Gott! Tack för tipset på crème fraiche och grädde i ostsåsen. Låter helt och helt som att det är i min smak. Aubergine och spenat med egen tomatsås också. Det här måste jag testa!
Trevlig helg!
Så lite så, bra tips ska spridas vidare. Hoppas du med fick en trevlig helg!
Håller med Russinet, sjukt gullig form! Låter som ett finfint kylskåpsrens, det jag oftast får ut från sådana är typ… omelett. Hoho. Kul att läsa om Dublin förresten, jag har aldrig varit där – än så länge. Ser jättefint ut!
Tack, Ikea kan ibland. Omelett är ju en jättebra kylskåpsrens. Rekommenderar verkligen Dublin för en weekend away.
Jag stämmer in i lovsångerna, det här ser jättegott ut!!
Trevlig helg på dig!
Tack Moma!
åh yummie, lagade auberginegratäng i veckan, den gör sig verkligen bra på det här sättet!
Ja, eller hur?!
Vilken söt liten lasagne. Låter supergod!
Tack 🙂