I söndags hade Jess och Chris så fint ordnat en knytkalaslunch med mycket gott och efter att vi ätit och pratat strunt en stund spelade vi lite sällskapsspel. En alldeles lagom aktivitet en söndag.
Värdparet hade fixat en jättegod couscoussallad med feta och gott bröd, Ben bidrog med en pyttipanna med potatis, lök och korv, Tom hade gjort ankleverpaté, David och Debbie kom med en massa god salami och skinka och jag bidrog med kall marinerad fläskfilé och en paj jag haft ögonen på länge.
Dessutom hade Jess fixat efterrätt, som jag tyvärr glömde fota, brownies och maräng täckt med vispgrädde och creme fraiche, och Felicity gjorde en jättegod glutenfri smulpaj med knäckigt täcke, som jag tyvärr också glömde fota. Inget dåligt knytkalas, eller hur?!
Pajen jag gjorde har jag velat testa länge. Den är signerad Ottolenghi och finns med i (den helt galet bra) kokboken Plenty. Den är lätt att göra för skalet är färdigköpt snördeg och fyllningen är karamelliserad vitlök med smak av rosmarin och timjan, mjuk getost och en hård, som jag dock inte kunde hitta, så jag valde Ossau-Iraty som är en hård fårost istället, och en av mina favoritostar.
Pajen var precis så god som jag förväntade mig och jag kommer absolut att göra den igen, kanske i små formar som förrätt nästa gång.
Jag kan inte nog rekommendera pajen, så testa för allt i världen!
Karamelliserad vitlökspaj, 6 portioner
375 g smördeg
3 vitlökar, klyftorna separerade och skalade
1 msk olivolja
1 tsk balsamvinäger (jag tog lite mer)
220 ml vatten
3/4 msk socker
1 tsk hackad rosmarin
1 tsk hackad timjan
120 g krämig och mild getost
120 g hård getost (jag använde Ossau-Iraty istället)
2 ägg
100 ml vispgrädde
100 ml creme fraiche
Sätt ugnen på 180C. Kavla ut smördegen och klä en rund form med den. Picka hål med en gaffel och lägg en bit bakplåtspapper i degen och några tyngder (keramikkulor, torkade bönor etc) och förbaka i ca 10 minuter. Ta sedan bort papper och tyngder och baka tills gyllenbrun, ca 15 minuter till. Sänk ugnstemperaturen till 160C.
Under tiden pajskalet bakas i ugnen så lägg vitlöken i en kastrull och täck med vatten. Sjud i ca 10 minuter. Häll bort vattnet och lägg tillbaka vitlöken i kastrullen. Häll i oljan och stek löken i ca 2 minuter. Häll därefter i vattnet och balsamvinägern. Låt koka upp och sjud i 10 minuter. Lägg sedan i sockret, timjan och rosmarinen och låt koka ihop till en tjock sirap, i ytterligare 10 minuter ca.
Montera ihop pajen genom att smula osten i pajskalet och därefter fördela vitlöken och den tjocka sirapen ovanpå. Vispa ihop ägg, grädde och creme fraiche, salt och peppar och häll i pajskalet.
Grädda i ca 40 minuter (i 160C) eller tills fyllningen stannat och pajen är gyllenbrun. Pajen kan serveras ljummen eller varm och kan med fördel värmas upp igen.
Men ÅÅÅ, feed me!
Inga problem, maten hade räckt till dig med!
Härligt!! 🙂
Det låter fantastiskt gott. Skulle bara önska att det fanns riktig smördeg, med smör, att få tag på här i Sverige :-(.
Det finns faktiskt här, men det finns betydligt fler med vegetabiliskt fett, tyvärr.
Så mysigt du har det, och så mycket godsaker!
Hihi, tack 🙂
Åh, jag har också länge velat testa just den pajen. Kanske får bli till helgen!
Testa, testa! Den var verkligen jättegod!
Oj det lät gott! Vitlökspaj har jag aldrig hört talas om men det låter ju grymt för en som älskar vitlök:)
Den är verkligen grym och de karamelliserade vitlökarna passar bra till en massa annat också!
Spännande! Har inte hört talas om karamelliserad paj tidigare… är det något vanligt?
Sv: Om man frågar snällt på McDonalds mm så brukar man få ett gäng sådana formar! 🙂
Mycket vitlök = mycket gott, det vet man ju. Jag skulle nog kunna tänka mig de där karamelliserade vitlökarna till det mesta jag.
Intressant det där du sa om triflen, inte visste jag att det var som att svära i kyrkan att ändra ingredienserna i den 😉 Bäst att passa sig för engelsmännen. Men det är klart, tänk om någon hade gjort chokladdeg till kanelbullarna?! Får gräva fram något äkta engelskt triflerecept och testa originalet kanske.