Tartiflette med rotselleri

Den här rätten velade jag på ett tag, om den skulle få hamna på bloggen eller ej, men nu har jag bestämt mig, så nu får den det.

Tartiflette är en fransk allt-i-ett-gratäng ungefär som en potatisgratäng med ost och bacon i. Istället för att börja i rätt ände ochförstgöra en vanlig tartiflette och sedan en ovanlig, så gjorde jag såklart tvärtom. Det var gott med hälften rotselleri, hälften potatis, men jag tror nästan att en vanlig tariflette är snäppet godare, därav tvekan om denna rätt skulle bloggas eller ej.

Antagligen kommer det ett snarlikt recept med bara potatis framöver och då kan jag berätta vilken som var godast. 🙂

I en riktig tartiflette så ska det vara rökta bitar sidfläsk, de som på engelska (och franska?) kallas lardons, men jag använde finbacon i bitar istället. Osten ska egentligen vara reblochon som är galet god, men eftersom jag inte hade planerat att laga detta utan gjorde det i en hast efter en kylskåpsinventering fick det bli det jag hade hemma; cheddar, jag bor ju trots allt i England.

Tartiflette med rotselleri, 1-2 portioner

1/4 rotselleri, skalad

2 medelstora potatisar, skalade

3 skivor rökt bacon, strimlat

1/2 dl creme fraiche

1 dl grädde

salt, vitpeppar

en näve riven cheddar (eller reblochon då)

Skär potatis och rotselleri i tunna skivor. Koka upp i saltat vatten och låt koka några minuter. Låt rinna av. Stek baconet krispigt i ett stekjärn. Smörj en mellanstor ugnsfast form och lägg i hälften av potatis- och rotsellriskivorna, strö över lite bacon och lite ost och lägg resten av rotfruktsskivorna ovanpå, strö över mer bacon och ost. Blanda creme fraiche och grädde, salt och peppar och häll i formen.

Grädda i minst 30 minuter, 200C eller tills gratängen känns mjuk.

Annons

6 reaktioner till “Tartiflette med rotselleri

  1. Va?! Inte blogga detta?! Jag gillar. Kanske ta palsternacka istället för rotselleri? Det brukar jag kombinera med potatis i gratänger.

  2. Nej, nu är det rökta fläsket stekt! Jag undrar om det är mina brister i det franska språket som gör att inte en enda fransk maträtt fastnar i mitt minne, såvida den har kvar sitt franska namn vill säga 🙂 Tarte, betyder paj så mycket vet jag, men vad betyder flette? Gott verkar det i alla fall!! 🙂

  3. Åh, kul, jag har en stor bit reblochon hemma som jag tänkte göra tartiflette på! Tyvärr tycker Calle att den luktar alldeles vedervärdigt så det får väl bli någon gång när han inte är hemma :=)

    1. Haha, stackars Calle. Tycker franska ostar luktar gott jämfört med danska stink-ostar som min pappa envisas med att äta. Visst smakar de gott, men man får paketera dem väl för att inte hela kylen ska lukta. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s