Sidfläsk med crackling, jordärtskockspuré och stuvad trumpetsvamp

Trots att jag numera mest lagar mat till en person (mig själv) så är det inte alltid som jag vill laga något enkelt och snabbt till middag.

Häromdagen skämde jag bort mig själv med denna oroligt goda middag bestående av långlagat sidfläsk, jordärtskockspuré och stuvad trumpetsvamp. Sidfläsk eller pork belly är väldigt populärt i England och de flesta pubar med aktning har en pork belly-rätt på menyn. Den slår den häromkring näst intill okända fläskfilén med hästlängder i popularitet. Och ingen, ingen, är rädd för krispig svål eller annat animaliskt fett i detta land och det tog mig faktiskt ett tag att vänja mig vid det. Men visst är det underbart? Vem kan motstå en god riktigt krispig, salt svål?

Köttet undertill är härligt mört pga den låga ugnstemperaturen och därmed långa tillagningstiden och på slutet krispar man till svålen på 225-250 grader. Jordärtskockspurén är enklaste möjliga; koka skockorna mjuka, häll av vattnet och mixa med stavmixer. Tillsätt smör och mixa lite till.

Svampstuvningen är också enkel. Jag använde mig av torkad trumpetsvamp som mamma gav mig i höstas. Lade den i blöt, kramade ur och stekte i smör. Tillsatte vitlök, vitt vin, grädde och fond och lät det koka in.

Jag åt detta på en vardag, men jag tycker rätten är värdig en middagsbjudning om man så vill. Kombinationen söta skockor och fläsk är minst lika bra som fläsk med äpple och av någon anledning vill jag nästan alltid ha svamp med jordärtsskocka, kanske för att det bidrar till mustigheten.

Sidfläsk med crackling, jordärtskockspuré och stuvad trumpetsvamp, 2 portioner

2 skivor sidfläsk med små snitt i svålen

salt

några kvistar timjan

300 g jordärtskockor, skalade

3 msk saltat smör

1 näve torkad trumpetsvamp, lagda i blöt

1 msk smör

1 vitlöksklyfta

en skvätt vitt vin

1/2 dl grädde

1 tsk grönsaksfond

salt, vitpeppar

Sätt ugnen på 125C. Lägg fläsket i en smord form. Massera in rikligt med salt i svålen och strö lite salt över resten av fläsket också. Lägg timjan på köttet.  Låt fläsket stå inne minst 2 timmar tills köttet känns mört.

Skär skockorna i jämnstora bitar, täck med vatten, salta och koka tills mjuka. Höj ugnsvärmen till 250C och stek köttet ca 10 minuter tills svålen är krispig.

Krama vattnet ur svampen, grovhacka och stek i smöret på hög värme ca 5 minuter. Tillsätt vinet och låt det koka in lite, tillsätt grädde och fond och låt vätskan tjockna.

Puréa skockorna och tillsätt 3 msk smör. Mixa in det och smaka av med salt och peppar.

Annonser

11 thoughts on “Sidfläsk med crackling, jordärtskockspuré och stuvad trumpetsvamp

  1. Låter supergott! Jag har massor utav skockor, som jag har fått av en kollega. Gott, men jag får ont i magen…..får inte du det, som har en känslig magee….? 😉

    Man måste unna sig något gott, även om man är själv. Mat är en av livets höjdpunkter! 🙂

    1. Härligt att du har en massa. Lite avis där, jag får köpa mina i butik, det är nackdelen med att bo i en stad. Och du tänka sig, trots min superkänsliga mage så märker jag inte ett dugg när jag äter skockor. Det är jag naturligtvis himla glad över! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s