Spara pizzadeg?

I söndags gjorde jag pizza till mig och Nick som var på besök, och jag är ju van vid hur mycket Christopher brukade äta och gjorde det vanliga receptet för fyra personer. Det visade sig att Nicks portioner var lite mer normala även om han åt på bra vilket resulterade i att jag fick deg över.

Och mat slänger jag inte om jag inte måste, så jag lade degen i en skål och plastade om den och ställde i kylen tills nästa dag. Det var riktigt smidigt att komma hem i måndags och kavla ut en pizza och ha maten klar inom en halvtimme (uppvärmning av ugnen inkluderad). Det fungerade så bra att jag upprepade proceduren i tisdags eftersom jag hade en sista bit deg kvar.

Det blir ju lite som att kalljäsa även om jäsningen egentligen var klar. Jag använder torrjäst eftersom det inte finns färsk att köpa och jag är inte så säker på om det skulle fungera att kalljäsa med torrjäst eftersom jag oftast får kickstarta degen med värme för att något ska hända (någon som har erfarenhet?), men jag ska absolut jäsa degen dagen innan och förvara i kylskåp tills dagen efter om jag vill spara tid eller råkar göra för mycket.

Annons

9 reaktioner till “Spara pizzadeg?

 1. Ja, det går ju bra att göra. Jag gör bulldeg av torrjäst som jag nattjäser, men värmer ändå mjölken alltid till 42 grader. Och bullorna blir så ljuvligt goda, de får en djupare smak av att jäsa länge och stå i kallt.

  1. Jag vet, det kanske var lite väl mycket och jag tyckte nästan det var för bra, men om man jämför en tunn frasig hemmagjord med en köpt bakispizza så blir det ju genast nyttigare, så jag kom över det rätt snabbt.

 2. Det låter ju väldigt smidigt om man kan göra degen dagen innan. För just jäsandet gör att vi ibland får skippa hemgjord pizza. Och de färdiga degarna gillar jag inte. Undra om det funkar med vanlig jäst också.

  1. Det borde funka fint med vanlig färsk jäst också och då kan ni nog t o m kalljäsa den under dagen och bara plocka fram på kvällen.

 3. Släng ihop en blöt deg med jäst på kvällen, tar cirka 5 min.
  Ställ den i kylen över natten.
  När du kommer hem från jobbet blandar du i lite mer mjöl till rätt konsistens, ställ den varmt så den fort jäser upp. 1-2 timmar.
  Har du använt glutenrikt mjöl (ex farina tipo ”0”) så är det bara att leka pizza bagare och dra ut degen mellan händerna utan kavel, det går att dra den så tunn så att man nästan ser igenom utan att den går sönder, medans kanterna kan få volym.
  (videos finns på youtube)

  Alternativt så gör degen färdig på kvällen och låt den stå till dagen innan.
  Tycker dock den att glutentrådarna, det som ger elasticiteten i degen verkar bli längre om degen är blötare när den åker in i kylen.

  Andra tips av vad jag tycker gör pizza bättre:
  Glutenrikt mjöl italienskt är ett ”must”, se efter mjöl som heter tipo ”0”, har testat andra typer mjöl, men det funkar inte.
  Salta bakpappret lätt, som du lägger degen på.
  Låter du också plåten värmas upp av ugnen innan du lägger dit pizzan så blir iaf resultatet bättre tycker jag.
  Ugnen ska ha nått absolut maxtemp innan man slänger in pizzan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s