I fredags var det åter dags för tårtor till jobbet och denna gång bjöd jag på en toscatårta, en very cherry chocolate cake (recept kommer) och en vårig citronmarängpaj.
Jag tycker just att citron i tårtor kakor är himla trevligt, eftersom det blir en frisk smak och syran i citrus maskerar dessutom fett och gör att t ex en gräddig mousse eller smörig curd känns lätt och fräsch i smaken. En trevlig egenskap, eller hur?
Det finns många varianter på citronmarängpaj och detta recept från Allt om Mat är helt ok, men marängen är inte jättesöt och därför upplevde jag citronkrämen som väl skarp. Men den var ändå jättegod!
Citronmarängpaj, ca 10 portioner
Anpassat efter Allt om Mat:s recept.Pajskal:
3 dl vetemjöl
100 g kallt smör
1 msk florsocker
1 äggula
1 msk kallt vatten
Citronkräm:
2 citroner, skal och saft
1 apelsin, saften
1 dl vatten
2,5 msk maizena
1 dl strösocker
75 g smör
3 äggulor
1 ägg
Maräng:
4 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk citronsaft
Kör smöret och mjölet till smulor i en matberedare, tillsätt florsockret och äggulan och mixa. Tillsätt vattnet och låt matberedaren blanda samman allt till en deg. Häll över i en skål och knåda lätt tills degen hänger ihop. Kavla ut (jag tyckte degen höll dåligt ihop så jag tryckte ut min i formen istället) och täck formen. Picka hål med en gaffel och ställ i kylen ca 1 timme.
När degen vilat täck den med bakplåtspapper och lägg tyngder ovanpå (torkade bönor går fint, Heston använder mynt och keramikkulor går också bra. Grädda skalet i 175C i 15 minuter, ta sedan bort tyngderna och bakplåtspappret och grädda i ytterligare 10 minuter.
Förbered fyllningen medan skalet gräddas. Tvätta citrusfrukterna noga och riv skalet fint på citronerna. Pressa saften av alla citrusfrukterna och häll i en kastrull. Fyll på med vattnet. Vispa ner socker och maizena och tillsätt citronskalet. Koka upp citronblandningen och låt den tjockna under omrörning. Ta av från värmen och tillsätt smöret. Rör om tills det smält.
Fördela gulor och vitor (3 gulor och ett helt ägg till krämen, 4 vitor till marängen) i skålar. Vispa gulorna och det hela ägget samman och tillsätt till citronkrämen. Vispa sakta på låg värme tills krämen tjocknar, den får inte koka.
Ställ åt sidan och vispa äggvitorna skummiga i en separat skål, tillsätt sockret lite i taget och vispa tills du har en glansig tjock marängsmet. Rör ned citronsaften.
Sänk ugnen till 150C. Fyll det varma pajskalet med den varma citronkrämen och bred ut marängsmeten ovanpå. Grädda i ca 1 timme i nedre delen av ugnen. Låt svalna innan servering.
Mera citrusbakverk från arkivet:
Blåbärsmuffins med mandel och citron
Alltså ärligt, ”very cherry chocolate” låter som himlariket!! Lemoncurdrutor kanske jag kan svänga ihop till mitt afternoon tea…? Har du tips på annat som borde vara med på ett klassiskt afternoon tea? Du kan väl länka imitt senaste inlägg i så fall?
Jag svarade nog samtidigt på din blogg som du skrev detta. Great minds and all that. 🙂
Håller med dig. Citron och lime i bakverk är verkligen så fräscht och gott!. Oj oj citronpaj var längesedan jag gjorde. Kankske något till kommande tjejmiddag….:-)
Alltså… Dina bakverk till ditt jobb… OMG! Citronmarängpaj är sååå gott! Och verry cherry chocolate cake ser helt galet god ut!
Hihi, tack Emmy! 🙂
Åhh när kan jag komma förbi dig i London och smaka på denna ljuvliga paj? 😉
Precis när du vill Amy! 🙂
Jag vill jobba på ditt jobb… 😉
Jag ska höra av mig om vi söker fler. Tror det räcker att man är kvalificerad som kakätare 😉
oh Lemon Meringue Pie.. engelsmännen har en liten thing för det va? bilden på pajen som är på filmpostern till nigel slater-filmen toast är epic 🙂 fast kanske inte bara de som gillar. key lime pie görs ibland så den ser likadan ut vet jag (gjorde lite KLP-spaning när vi var i Key West :)).
Ja, de har en liten thing, helt rätt. Men tror inte key lime pie kommer med maräng, i alla fall inte som standard. Men gott är det!!
Hej! Blir marängen seg?
Krispig utanpå men lite seg inuti.