Långlagade griskinder med vitt vin, timjan, senap och grädde

Att långlaga kött har sina fördelar. Det lämpar sig bäst för de grövre köttbitarna som efter lång tillagningstid på låg värme faller i sönder. Dessa grövre styckdetaljer besitter dessutom mera smak (eftersom musklerna jobbat hårdare än t ex en filé som bara sitter där) och allt det kommer fram vid varsam tillagning.

För min del började det nog med stekar, som jag långlagade i ugnen i hela stycken, sedan grytor, som Boeuf Bourguignon. Därefter provade jag pulled pork och sen var jag riktigt hooked! Det var då jag bestämde mig för att köpa en crockpot och trots att jag bara skrivit lite om den på bloggen så har mamma följt med trenden och köpt en hon också, och min bästa tjejkompis har verkligen tagit pulled pork till sitt hjärta. Roligt tycker jag som får gensvar för mitt nörderi.

För en del kanske det låter konstigt att äta kinder, men tänk så mycket käkarna hos ett djur arbetar och tänk sen att de hårt arbetande musklerna är de köttbitar som innehåller mest smak och då är det väl hur logiskt som helst att äta dem? Dessutom tycker jag det är bra om alla delar på djuret tas tillvara. Jag vill ha bra kött, där djuren mått bra, under normala förhållanden och att vi tar tillvara allt vi kan på djuren och inte fortsätter med den slit-och-släng-mentalitet som många har idag.

Tillbaka till kinderna, som just för att så få äter dem är otroligt billiga, så passa på. Jag har tidigare confiterat griskinder, som också är en långsam tillagningsprocess och därför ville jag prova något nytt denna gång. Kinderna bryntes hastigt i ett varmt stekjärn innan jag lade dem i crockpoten tillsammans med vitt vin, färsk timjan, lök, lagerblad och vatten. Jag tillförde inget salt eller peppar eftersom jag ville att smakerna skulle utvecklas naturligt och sedan salta i nästa skede. Sen lämnade jag crockpoten hemma på låg värme medan jag gick till jobbet.

När jag kom hem luktade det riktigt gott i hela lägenheten och jag möttes av en fin syn. Möra fina griskinder i sin egen sky. Köttet lät jag vila medan jag förberedde såsen. Allt från grytan hälldes över i en kastrull som jag tillsatte grädde och mjölk till. Sedan smakade jag mig fram med mera vitt vin, dijonsenap, soja, en nypa chilisås (mest för sötmans skull) och silade av såsen efter ett uppkok och saltade och pepprade. Det hela serverades med pressad potatis. En delikat och tillika riktigt billig middag som i princip lagat sig själv. Inte konstigt att man blivit en foodie…

Långlagade griskinder med vitt vin, timjan, senap och grädde, 1-2 portioner

Steg 1:

4 griskinder (endast den bulliga muskeln)

smör/olja att steka i

1 dl vitt vin

1,5 dl vatten

4 timjanskvistar

1 lagerblad

1/2 rödlök i klyftor

Steg 2:

1 dl grädde

1 dl mjölk

2 msk vitt vin

1,5 tsk dijonsenap

1/2 msk soja

colorit

salt, vitpeppar

Bryn köttet runt om. Lägg i crockpoten  och häll i resterande ingredienser till steg1. Lägg på locket och sätt crockpoten på låg värme och lämna den i 9-10 timmar. Om du använder en gryta i ugnen så sätt den i kall ugn som du sätter på 80-90 grader. Titta till efter 6-8 timmar.

Ta köttet från grytan och täck med folie så det får vila. Häll över skyn i en såskastrull. Häll i mjölk och grädde och låt koka upp. Häll i resterande ingredienser i steg 2, smaka av med salt och peppar. När såsen är lagom tjock så sila av den. Servera med köttet, pressad potatis och valfria grönsaker.

15 reaktioner till “Långlagade griskinder med vitt vin, timjan, senap och grädde

  1. Hört och sett andra som tillagat kinder, men vi har faktiskt aldrig själv lyckats hitta just den styckningsdelen i stan. Men nu när Håkan jobbar i charken i affären så ska han försöka introducera det, i alla fall så ska han försöka sej på att stycka ut det själv och ta med hem till vårt kök. Rakt ner i crockpotten ska dom då!

    1. Kan tänka mig att det inte är jättelätt att hitta hemmaomkring, men verkligen tur att Håkan kan stycka själv!

  2. Oxkind har jag en kompis som pratat sig varm om, det ska vara jättegott! Jag tror griskind är minst lika gott, jag håller med dig man ska ta tillvara på hela djuret, eller så mycket det går och de lite ovanligare styckningsdelarna används ofta på restaurang så det är klart man ska använda det hemma också!

    1. Oxkind vill jag också prova, men det är svårare att få tag i här. Dvs att jag måste gå till slaktaren, men det ska jag minsann göra en dag. 🙂

  3. Hej! Spännande med griskinder. Vi åt det i förra veckan på Gässlingen i Skanör. Jag ska laga det en dag efter ditt recept. Kram Karin

  4. Spännande, och imponerande! Jag får för mig att britterna är bättre på att ta till vara på alla styckningsdelar..? För -kinder har då aldrig sett i butik! Men sen så handlar jag kött ytterst sällan i och för sig. Men hur som helst tycker jag att det ser alldeles utmärkt gott ut!
    Marulks-kind har jag ätit en gång dock, det var en liten kind det…

    1. Ja, det har du rätt i. Folk äter mer varierat också som man gjorde i Sverige när man (jag) var liten. Och inga dieter sätter sig liksom, vanligaste lunchen är fortfarande trekantsmacka och en lite påse chips.

      Sen har man fortfarande lite av krigs- och efterkrigsmentaliteten här; spara/ta vara på – inte slänga. Gör mig vansinnig när det är kallt inne och någon hurtigt säger: ‘ta på dig en tröja till’, men i övrigt är det himla sunt!!

  5. Hej. I Södra Spanien har vi turen att lätt hitta Griskind hos slaktaren eller för den delen även på Carrefour. Jag lagar det under höst och vintermånaderna och det är en riktig delikatess. Först kryddar jag kinderna med salt och vitpeppar, sen bryner jag kinderna i god olivolja och riktigt smör tills dom fått färg. Lägger dem sedan att sjuda sakta i Le Creuset med lite smör vitt och rött vin. Jag bryner parallellt morotsstavar,lök,vitlök, bacon, färsk chili, äpple, ingefära, tomat persilja,koriander,färsk timjan,färsk salvia storbladig persilja, koriander, jag använder endast salt, vitpeppar ljus sirap och saften av lime och citron som torra kryddor.Jag tillsätter sedan den underbara grönsaks/ört blandningen att akompanera kinderna. Så får denna fantastiska komposition sjuda tills kinderna känns riktigt möra och fina, ca 2 1/2 timme, under tiden fyller jag på med vitt/rött vin. NJUT!! Hälsningar Helen Nilsson http://www.caballoscasares.com

  6. Hej. I Södra Spanien har vi turen att lätt hitta Griskind hos slaktaren eller för den delen även på Carrefour. Jag lagar det under höst och vintermånaderna och det är en riktig delikatess. Först kryddar jag kinderna med salt och vitpeppar, sen bryner jag kinderna i god olivolja och
    riktigt smör tills dom fått färg. Lägger dem sedan att sjuda sakta i Le Creuset med lite smör vitt och rött vin. Jag bryner parallellt morotsstavar,lök,vitlök, bacon, färsk chili, äpple, riven ingefära, tomat bitar, persilja,koriander,färsk timjan,färsk salvia storbladig persilja, koriander, limesaft, jag använder endast salt och vitpeppar som torra kryddor.Jag tillsätter sedan den underbara grönsaks/ört blandningen att akompanera kinderna. Så får denna fantastiska komposition sjuda tills kinderna känns riktigt möra och fina, ca 2 1/2 timme, under tiden fyller jag på med limesaft, samt vitt/rött vin.Serverar med en puré av Sötpotatis/vanlig potatis. NJUT!! Hälsningar Helen Nilsson http://www.caballoscasares.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s