Mitt senaste favoritprogram (jämte Homeland och Missing) är Rachel Khoos The Little Paris Kitchen på BBC. Rachel är en tjej i min ålder (tror jag i alla fall) som studerat vid anrika Le Cordon Bleu i Paris, som öppnat upp sin lilla etta som intim restaurang för två och som är riktigt duktig på att laga enkel god, fransk mat, ofta med en liten twist.
Hittills har jag velat prova allt hon lagat, så missa inte denna serie om den köps in till svensk teve. En enkel rätt hon gjorde var kokotter, och det har jag ju gjort tidigare, men Rachel använde creme fraiche istället för grädde (eller bechamel) och det ville jag naturligtvis testa.
Creme fraiche är ju som bekant syrad grädde, så det gäller att man tycker om den syrliga smaken, och till den kategorin hör jag definitivt. Jag kan ha creme fraiche till det mesta. Jag smaksatte kokotterna med tryffelolja, som jag ofta gör, medan Rachel serverade dem med laxrom och dill.
Gott var det, och ännu lite enklare än mina vanliga, även om de är lätta de med. Men en skillnad var temperaturen på vattenbadet. Jag brukar använda mig av varmt (nyss uppkokat) vatten medan Rachel tog ljummet, och tycker man om rinniga ägg, vilket jag gör, så blir det ännu bättre med ljummet.
Oeuf en cocotte med crème fraiche och tryffelolja, 1 portion
1 ägg
1/2-1 dl creme fraiche (helst fet)
salt & peppar
riven muskot
några droppar tryffelolja
Klicka ner det mesta av creme fraichen i en ugnsfast liten skål/suffléform/kopp och tillsätt salt, peppar och nyriven muskot. Knäck ägget ovanpå och lägg en klick creme fraiche på toppen. Droppa i lite tryffelolja. Sätt koppen i en ugnsfast form och fyll formen med ljummet vatten så att det når upp till hälften på koppen. Baka i 160C ca 15 minuter. Lite längre om du vill ha fastare ägg. Servera med brödbitar att doppa i.
Har fortf inte gjort cocotte (r)… är övertygad om att det skulle bli succe här hemma… ska kolla om programmet går att se online? vissa bbc-program går via app.
Jag gör det i tid och otid, sköter ju sig själv i ugnen. Funkar lika bra som helgfrukost som kvällsmat. 🙂
Jag såg det via iPlayern, finns nog att hitta på mindre seriösa sidor på internet också. 🙂
Här hittar jag alltid saker jag aldrig hört talas om, och det gillar jag. Är frälst i ägg, och tycker det låter grymt gott. Speciellt med creme fraichen…
Vad roligt! 🙂
Så häftigt med en restaurang för två, kul idé!
Hoppas programmet tar sig hit, kanske man kan se det på BBC som finns hemma hos Ankis far… det ska genast undersökas:)
Vi önskar dej en riktigt skön påskhelg Hanna,
kram.
Hoppas ni hittar det, helt klart värt att titta på. Hoppas ni hade en fin påskhelg ni med. kramar
Måste inhandla Tryffelolja asap! Önskar dig en riktigt fin påsk, kram!
Gör det. Riktigt gott till det mesta! 🙂 Hoppas du också hade en fin påsk, Amy. Kram