På engelsk teve avlöser matprogrammen varandra. I januari skrev jag om River Cottage Veg Everyday; för några veckor sedan twittrade jag glatt om How to cook like Heston som är fenomenalt bra och nu har jag precis fallit för ännu ett matprogram som heter The Little Paris Kitchen. Har jag sagt att jag älskar detta landet?! Inte på länge väl…?
Just Heston Blumenthals program måste ni se när det visas i Sverige. Han är en otroligt duktig, självlärd (!) kock och hans omåttligt populära restaurang The Fat Duck har tre stjärnor i Guide de Michelin. Han kan verkligen laga mat med andra ord, och i hans program som vart och ett behandlar en specifik råvara delar han med sig av sina tips. Missa inte!
I programmet om ägg sopade han mattan med gäng tanter när de duellerade med äggröror och jag var tvungen att testa hans recept med brynt smör och sherryvinäger som smaksättning.
Receptet var en rejäl laddning ägg (7 st) för två portioner så jag minskade ner det till två då jag lagade äggröran endast till mig själv. I mitt vanliga recept använder jag bara grädde men Heston hade både mjölk och grädde i sina. Inte heller tillagar jag min vanliga äggröra över vattenbad, men jag har lärt mig att laga flera saker direkt på plattan som ofta fordrar vattenbad, så jag struntade i det denna gången med. Om ni är osäkra så använd vattenbad, det är den långsammare och bästa metoden.
Äggröran blev naturligtvis otroligt god, men jag tycker nog att det är ännu bättre med bara grädde i. Däremot så var ju smaksättarna helt mitt i prick och tog en annars oansenlig men alltid god äggröra till nya höjder. Så oavsett om ni serverar äggröran till lax som små snittar i påsk eller vill äta scrambled eggs till frukost, så tycker jag att ni ska prova Hestons smaksättning. Jag åt min äggröra med ett glas Poilanebröd och ett glas apelsinjuice till frukost.
Brynt smör var det faktiskt första gången jag gjorde, men långt ifrån den sista. Jag känner på mig att jag kommer att ha brynt smör i det mesta från och med nu. Jag menar, smör är ju tokgott som det är, men brynt smör har en nötigare fylligare smak som får en att ramla baklänges.
Heston Blumenthals äggröra med brynt smör och sherryvinäger, 1 portion
Översatt och anpassat efter Heston Blumenthals recept.2 ägg
1 msk mjölk
1 msk vispgrädde
1 klick smör
salt, vitpeppar
sherryvinäger
brynt smör (se nedan)
Blanda mjölk, grädde och ägg med en gaffel i en skål. Häll röran och smöret i en sautese eller tjockbottnad kastrull och rör på låg låg värme tills du har en riktigt krämig äggröra alternativt använd ett vattenbad. Ett tips är att dra röran ifrån plattan när den är nästan färdig då en tjockbottnad kastrull håller värmen ett bra tag efter att den tagits från plattan.
Smaka av med salt, vitpeppar, brynt smör och sherryvinäger. Servera genast!
Brynt smör
Smält smör som vanligt i en liten kastrull på spisen, fast under omrörning med en visp. När smöret smält fortsätter du röra tills smöret byter färg och blir brunt. Ta ifrån plattan och sila bort sedimentet genom ett melittafilter. Den klara vätskan är ditt brynta smör. Förvara i kyl.
Låter spännande och annorlunda!
Riktigt gott!
Så lustigt att du skriver om Heston! Vi såg ett inspelat avsnitt i går av Mat med stil som visas på TLC som handlade just om Heston och restaurangen han driver. Man fick följa lite av hans (då i alla fall) nya idé att servera Pim’s som en godisbit av sorten flygande tefat. Först frystorkades och pulveriserades Pim’s och sedan lades pulvret i ett hölje av oblat. Mycket intressant att höra hans tankar om det som serveras på den feta ankan!
Den serien har jag helt missat, men får leta upp den. Heston är kung! Även om mycket han gör kanske är lite showigt så kan han verkligen laga mat!
Mycket annorlunda… har aldrig testat detta 🙂
Men det kanske du kommer att göra…? 😉