Mammas ramslökssoppa

Min mamma är riktigt trädgårds- och blomsterintresserad, och när jag var liten var jag en duktig elev när det gällde växtnamn. Tyvärr kunde jag fler blomnamn när jag var fem år gammal än jag kan nu som vuxen. Men vissa växter har jag i alla fall koll på, som t ex ramslök. Hur den ser ut, och ännu mera, luktar, har jag vetat sedan barndomens skogspromenader.

Jag tycker att det är en trevlig grönsak och den mildare vitlökssmaken är otroligt god. I skogen finns det gott om ramslök, det kan man lukta sig till, men den blommar inte ännu. Bladen är ännu ganska små, så när jag var hemma till påsk plockade mamma ramslök till mig ifrån trädgården istället där bladen var större.

Det var en rejäl bunte jag fick, och även om jag älskar ramslöksmajo så valde jag att göra soppa på ramslöken denna gång. (Dessutom har jag fryst förvälld ramslök i frysen som backup till just majo). Mamma gav mig ett muntligt recept på hur hon gjorde och det följde jag, det är ju enkelt att följa ett luddigt recept. 😉

Soppan blev riktigt god och fin i smaken, precis som jag hoppats och trots att soppsäsongen kanske redan (eller nästan) är över, så tycker jag fortfarande att det passar att äta lättare soppor som denna.

Mammas ramslökssoppa – en skiss

en stor bunte ramslök

mild olivolja

grönsaks- eller kycklingbuljong

grädde

maizena

salt, vitpeppar

Fräs ramslöken i oljan tills den krymper ihop, häll på buljongen och koka upp. Mixa soppan slät med stavmixer, häll i grädde och maizena och låt koka upp igen så den tjocknar. Smaka av med salt och peppar.

Annons

13 reaktioner till “Mammas ramslökssoppa

  1. Ramslök har jag aldrig hört om, så nu lärde jag mig något nytt! Tack. Soppan ser god ut! Smakar den mycket vitlök?

    1. När man går i skogen på våren och känner att det luktar lök, då är det ramslöken som blommar. Jag tycker om smaken som är en mildare vitlökssmak än vanlig vitlök. Testa om du får tillfälle!

  2. Ramslök har man ju hört om många gånger, men aldrig haft i köket. Får hålla ditt ”lukta lök i skogen”-tips i minnet, för jag blev verkligen nyfiken på att testa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s