Pork belly (sidfläsk på svenska, men hur kul låter det?!) har jag verkligen tagit till mig sedan jag flyttade hit. Köttet serveras härligt mört efter att ha långlagats men med en härlig krispig svål, sk crackling på engelska. Numera är rätten så vanlig att den finns med på nästan varenda pubmeny.
Men går naturligtvis lika bra att laga pork belly hemma. När jag väljer tillbehör brukar det alltid bli svamp av något slag och rotfrukter, gärna jordärtskocka som är lite söt. Senast jag åt pork belly var det med jordärtskockspuré och stuvad trumpetsvamp. Denna gången blev det liknande smaker med rösti (hade faktiskt en jordärtskocka i) och champinjonstuvning med vitt vin. Det blev riktigt gott det också och sådana här måltider njuter jag verkligen lite extra av.
Jag fick lite svampstuvning över som jag lade i en rinnig ostomelett och åt till lunch på jobbet och den fick många uppskattande blickar från kollegorna. Kladdig omelett funkar förresten riktigt bra att laga hemma på stekjärnet och sen värma i kontorets micro, bra lunchtips. 🙂
Pork belly – sidfläsk, 2 portioner
2 skivor sidfläsk med små snitt i svålen
salt
några kvistar timjan
Sätt ugnen på 125C. Lägg fläsket i en smord form. Massera in rikligt med salt i svålen och strö lite salt över resten av fläsket också. Lägg timjan på köttet. Låt fläsket stå inne minst 2 timmar tills köttet känns mört.
Höj ugnsvärmen till 250C och stek köttet ca 10 minuter tills svålen är krispig.
Rösti med jordärtskocka, 2 portioner
4-5 medelstora potatisar
1-2 jordärtskockor
en klick smör till stekning
salt, svartpeppar
Tvätta potatisen och skala jordärtskockorna. Smält en klick smör i ett stekjärn på medel-hög värme. Riv rotfrukterna och forma fyra högar av rivet i stekpannan. Platta till och stek ca 3-4 minuter på varje sida eller tills fin stekyta och mjukt i mitten. Salta och peppra.
Svampstuvning med vitt vin, 2-3 portioner
ca 100 g champinjoner, skivade
1 vitlöksklyfta
lite färsk timjan
smör till stekning
1/2 dl vitt vin
1,5 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
1-2 tsk dijonsenap
några droppar sherryvinäger
1 nypa socker
salt, vitpeppar
Stek champinjonerna och vitlöken på hög värme i smöret tills de fått fin stekyta, men var försiktig så inte vitlöken bränns vis. Häll i vinet och sänk värmen till medel. När ca hälften bubblat bort så tillsätt mjölkprodukterna. Låt koka ihop under omrörning. Tillsätt senap, timjan, vinäger och socker. Smaka av med salt och peppar.
Allt det godaste på en och samma tallrik – mums!
😀
Akta dig, snart får du börja laga mat till gänget på kontoret också… 😉
Det såg verkligen gott ut. Jag har älskat rösti sedan jag var au-pair i Schweiz och det var ett tag sedan…gör det för sällan. Gott med svamp till.
Haha, ingenrisk. 🙂
Rösti är verkligen gott och enkelt att svänga ihop. Lite av min snabbmat. 🙂
Det är ju genialt att lägga jordärtskocka i röstin! Att jag inte har tänkt på det. Rösti är ju grymt gott, men det är tyvärr sällan vi gör det som tillbehör till lite finare mat. Ska jag komma ihåg till nästa gång vi har gäster!
Man kan ju peta in jordärtskocka i lite allt möjligt… 🙂
Jag åt pork belly på en restaurang för ett par månader sedan. Och oj vad gott det var! Detta låter verkligen som bra recept!
emiliasmatochbak.blogspot.com
Riktig god styckdetalj tycker jag!