När man har övernattande gäster är crockpoten ens bästa vän. Det känns betydligt säkrare att lämna den på hela dagen än ugnen.
Medan vi var i Canterbury när Maria och Daniel hälsade, på lagade crockpoten en riktigt god middag till oss, nämligen ragu på griskind med salvia och vitt vin.
När jag hittar på recept i crockpoten brukar jag ladda den med vad jag tror blir bra och lite extra vätska om jag ska vara iväg under dagen. Det får ju inte bli torrt och pga kondensen reducerar jag alltid såsen ändå. Salt och peppar brukar jag inte tillsätta förrän i slutskedet, då crockpoten är så bra på att ta fram köttets (och de andra ingrediensernas) naturliga smaker.
Spaghetti med ragu på griskind, med vitt vin och salvia, 4-6 portioner
spaghetti eller tagliatelle, kokt al dente
Ragun – steg 1:
1 kg griskinder
400 g krossade tomater
1,5 dl vatten
3 stjälkar salvia
1 vitlöksklyfta
1,5 dl vitt vin
Ragun – steg 2:
salt, svartpeppar
en nypa socker
2 msk balsamvinäger
Till servering:
riven parmesan
Lägg alla ingredienser från steg 1 i crockpoten, sätt på låg värme och lämna i ca 8 timmar.Ta köttet ur grytan och reducera såsen till hälften (eller önskad konsistens) och smaka av med ingredienserna till steg 2. Dra isär köttet och blanda med såsen. Servera.
Länge sen vi crockade i köket nu, känns som det är dags att plocka fram den igen… men griskinder lär det nog inte bli, vet inte riktigt vart man skulle få tag på det i stan…
Vilken festival du varit iväg på, såg ju ut som matälskarnas himlarike:)
Trist att det inte går att få tag på hemmavid, finns det ingen grisbonde ni kan charma?!
Festivalen var riktigt trevlig!