Skaldjursmiddag

Anledningen till att jag åkte till Göteborg förrförra helgen var att min kompis Laura sprang Göteborgsvarvet och jag följde med för att visa henne runt lite. Som tur var gillade hon staden (och Sverige) och efter loppet hade hon önskat skaldjur till middag, och det nappade jag såklart på.

Under tiden hon sprang fixade jag inköpen. (Förresten, huga vad jobbigt det är att komma ihåg att gå till Systembolaget innan kl 15 en lördag. Föredrar att kunna handla vin i matbutiken eller i vinbutiker med bättre öppettider som i resten av Europa…)

Det vi satte i oss var en hel del, bland annat ostron med citron (tycker det är godare än rödvinsvinäger och schalottenlök), gratinerade havskräftor, kallrökt lax, rökta räkor och vanliga färska samt en paj med purjolök och svamp.

Vitlöksgratinerade havskräftor, 2 portioner till förrätt eller buffé

2 färska, råa, havskräftor

3 msk smör

1 stor vitlöksklyfta, pressad/hackad

salt och peppar

ev. hackad persilja

Blanda smör och vitlök. Dela havkräftorna längs med och skölj. Lägg med snittytan upp i en ugnsform. Klutta över smör och gratinera i 200-gradig ugn ca 10 minuter. Servera varma. Strö ev. över persilja innan servering.

Paj med purjolök och stekt svamp, 4-6 portioner

Deg:

120 g mjukt smör

3 dl vetemjöl

1 nypa salt

1/2 uppvispat ägg

Fyllning:

200 g skojschampinjoner, kvartade och stekta i smör ev. med lite vitlök

3/4 purjo, finstrimlad

3 ägg + 1/2 som blev över från degen

3,5 dl mjölk

2 dl riven ost

salt och peppar

Blanda ingredienserna till degen i en skål och nyp ihop en deg. Tryck ut i pajform och gör hål med en gaffel. Förbaka i 10 minuter, 180/200C. Lägg sedan purjon och den stekta svampen i pajen. Lägg i den rivna osten. Vispa ihop ägg och mjölk, salta och peppra och häll äggstanningen i formen. Grädda 30-40 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och ‘fast’ i 180/200C. Servera varm eller ljummen.

Annonser

6 thoughts on “Skaldjursmiddag

  1. Ingen dålig skaldjursmiddag det där. Till och med jag, som fick räkor i bröstmjölken (typ) är imponerad! Men frågan kvarstår: Fick ni er någon frukost? 🙂

    1. Haha, känns ju bra att t o m du är impad. 🙂

      Skäms för att säga det, men det blev takeaway-scones från Espresso House så att vi fick i oss något innan vi mötte upp med Linus till lunch.

  2. Finns det något bättre än att frossa i skaldjur?! Om samma plats och samma tid gäller nästa år så springer jag också varvet om det krävs. Eller så hjälper jag dig med inköpen 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s