Lavendelpannacotta med mandelkross

När Jess och Laura kom på middag för ett tag hade jag förberett efterrätten dagen innan eftersom jag återigen bjöd på panncotta. Jag tror inte att jag kommer att sluta med det förrän jag provat på alla möjliga smaker. Denna gång blev det lavendelpannacotta, men jag gjorde den inte lika söt som vanligt eftersom jag tänkte att det kunde bli väl kvalmigt tillsammans med lavendelsmaken. Istället gjorde jag lite sött mandelkross att hacka och lägga på pannacottan och det visade sig fungera riktigt bra. Det var dessutom trevligt med lite crunch till den lena gräddsmeten.

Jag hade lite bråttom när jag gjorde pannacottan och därför har jag en stor mängd lavendelblommor i grädden för att den snabbt skulle ta smak. Har man gott om tid kan man låta grädden och en mindre mängd lavendel stå och dra några timmar i kylen innan uppkokning.

Lavendelpannacotta, 3 portioner

4 dl grädde

1/4- 1/3 dl strösocker

2 msk lavendel

2 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i blöt. Häll grädde, socker och lavendel i en kastrull och låt koka upp under omrörning. Krama ur gelatinbladen och lägg ner dem i blandningen. Sila bort lavendeln och låt gräddblandningen svalna en stund, häll sedan upp i dessertglas och låt svalna helt. Förvara i kyl under natten.

Mandelkross

1 msk smör

2 msk strösocker

1,5 msk grädde

två nävar oskalad sötmandel

Låt allt utom mandeln koka ihop i en kastrull. Häll i mandeln och rör tills blandningen är gyllenbrun. Häll ut blandningen på bakplåtspapper och låt stelna. Hacka och strö på pannacottan precis  innan servering.

Annonser

12 thoughts on “Lavendelpannacotta med mandelkross

  1. Jag köpte lavendel för att baka den där blondien med lavendel som jag tror jag såg här hos dig (?). Men det blev aldrig av. Nu blev jag ännu mer sugen på att testa att baka med dem, även om jag känner mig lite skraj att det ska bli parfymigt. Lovar du att det blir gott? 😉

    1. Annas blondies måste du testa, de smakar alldeles lagom av lavendel och blir inte kvalmigt. Lite därför jag inte gjorde pannacottan för söt för jag var rädd för det, men det funkade bra. Har även Jennies (Kalasgotts) chokladkakor med lavendel på bloggen och även de kan jag gå i god för. 🙂

  2. Det låter gott! Har du provat någon gång att göra med syren?
    Jag gjorde med rabarberyogurt i veckan och det blev också gott, men är sugen att prova och göra något med syren. 🙂

    1. Nej, syrén har jag inte testat, men skulle också vilja testa. Syrenblomssocker, -saft etc. Tror Söta Saker har några recept.

  3. Lavendel i lagom mängd är så gott. Kan tänka mig att det passade bra i en pannacotta. Gott med lite crunch på också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s