När Jess och Laura kom på middag för ett tag hade jag förberett efterrätten dagen innan eftersom jag återigen bjöd på panncotta. Jag tror inte att jag kommer att sluta med det förrän jag provat på alla möjliga smaker. Denna gång blev det lavendelpannacotta, men jag gjorde den inte lika söt som vanligt eftersom jag tänkte att det kunde bli väl kvalmigt tillsammans med lavendelsmaken. Istället gjorde jag lite sött mandelkross att hacka och lägga på pannacottan och det visade sig fungera riktigt bra. Det var dessutom trevligt med lite crunch till den lena gräddsmeten.
Jag hade lite bråttom när jag gjorde pannacottan och därför har jag en stor mängd lavendelblommor i grädden för att den snabbt skulle ta smak. Har man gott om tid kan man låta grädden och en mindre mängd lavendel stå och dra några timmar i kylen innan uppkokning.
Lavendelpannacotta, 3 portioner
4 dl grädde
1/4- 1/3 dl strösocker
2 msk lavendel
2 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i blöt. Häll grädde, socker och lavendel i en kastrull och låt koka upp under omrörning. Krama ur gelatinbladen och lägg ner dem i blandningen. Sila bort lavendeln och låt gräddblandningen svalna en stund, häll sedan upp i dessertglas och låt svalna helt. Förvara i kyl under natten.
Mandelkross
1 msk smör
2 msk strösocker
1,5 msk grädde
två nävar oskalad sötmandel
Låt allt utom mandeln koka ihop i en kastrull. Häll i mandeln och rör tills blandningen är gyllenbrun. Häll ut blandningen på bakplåtspapper och låt stelna. Hacka och strö på pannacottan precis innan servering.
Jag köpte lavendel för att baka den där blondien med lavendel som jag tror jag såg här hos dig (?). Men det blev aldrig av. Nu blev jag ännu mer sugen på att testa att baka med dem, även om jag känner mig lite skraj att det ska bli parfymigt. Lovar du att det blir gott? 😉
Annas blondies måste du testa, de smakar alldeles lagom av lavendel och blir inte kvalmigt. Lite därför jag inte gjorde pannacottan för söt för jag var rädd för det, men det funkade bra. Har även Jennies (Kalasgotts) chokladkakor med lavendel på bloggen och även de kan jag gå i god för. 🙂
Du är så duktig med alla fina recept, jag har aldrig bakat eller lagta mat med lavendel men det låter så vackert tycker jag!
Tack, men right back at ya! 🙂
Det låter gott! Har du provat någon gång att göra med syren?
Jag gjorde med rabarberyogurt i veckan och det blev också gott, men är sugen att prova och göra något med syren. 🙂
Nej, syrén har jag inte testat, men skulle också vilja testa. Syrenblomssocker, -saft etc. Tror Söta Saker har några recept.
oj så gott det låter
Tack 🙂
Lavendel i lagom mängd är så gott. Kan tänka mig att det passade bra i en pannacotta. Gott med lite crunch på också.
Ja, lagom mängd är ledordet!
Låter jättegott, både lavendel och mandelkross!
TAck Cecilia!