Boktips

När jag kommer hem till min kompis Gaby brukar jag alltid kika i hennes bokhylla och låna med mig något hem. Nu senast lånade jag två matmemoarer med recept av två matskribenter, som Gaby rekommenderade.

Anna del Conte har jag hört talats om då Nigella nämnt henne som en inspirationskälla till italiensk mat, och hennes biografi Risotto With Nettles var mycket läsvärd. Anna berättar om sin uppväxt i Milano, tiden under andra världkriget och hur hon hamnade i England. Vidare får man följa hennes familjeliv och karriär och varje kapitel avslutas med några recept. Föurom de underbara historierna och alla recept jag vill sätta tänderna i, förundras jag över hennes utmärkta skrivspråk, det märks verkligen inte att engelska var Annas andraspråk och att hon flyttade till England först i tjugoårsåldern.

Madeleines In Manhattan heter Colette Rossants memoar. Hon berättar också om sitt liv; sin barndom i Egypten och senare i Frankrike, flytten till New York som nygift, hennes karriär med alla projekt samt alla resor som inspirerat henne. Colettes skrivspråk är betydligt enklare än Annas, men historierna är fantastiska. Vilket liv hon levt och så påhittig hon var! Även Colettes recept verkar riktigt bra och det kliar i fingrarna att få prova dem.

Dessa två böcker är de första jag läst inom genren memoarer med recept som de kallas här och det har verkligen gett både inspiration och mersmak. Har ni några att rekommendera så lämna gärna en kommentar.

Annons

14 reaktioner till “Boktips

 1. Jag har aldrig ens tänkt tanken att den här genren kan finnas så nu är jag superpeppad på att börja läsa!! Låter ju som en perfekt mix…

 2. Dom ska jag leta upp nästa gång jag är i UK! Jag har några böcker som kanske inte kvalar in i ”memoarer med recept”, men nästan. Taste – the Story of Britain through its Cooking av Kate Colquhoun handlar om brittisk mat från järnåldern till 1990-talet. Rejält tjock bok och inget man sträckläser, men riktigt fascinerande att bläddra i! Roliga bilder också och helt horribla menyer. Elisabeth David har jag några böcker av, hon skrev matartiklar i ett gäng magasin och tidningar och jag har bl.a. en bok som heter An Omelette and a Glass of Wine, som är en samling av essäer skrivna mellan 1955 och 1984 i The Spectator, Gourmet Magazine Vogue och The Sunday Times. Hon har rest över hela världen och berättar med stor humor om olika mat-relaterade händelser. De finns i pocket båda två./Anna N

  1. Tusen tack för all tips, Anna. Elizabeth Davids Summer Cooking väntar jag på att läsa, men kul att höra att hennes An Omelette and a Glass of Wine är bra den med. Älskar The Spectator, så det blir nog bra läsning. 🙂

 3. Tackar igen för finfina lästips! Jag läser mycket på tema mat men inte så många memoarer. NY Times matskribent (och kokboksförfattare) Amanda Hesser har skrivit ett par, varav jag recenserat en hos mig för länge sedan, och sedan har du förstås redan läst Julie/Julia. Eller sett filmen, för den är nästan bättre med allt det vackra franska. Hon/Julie Powell har sedan skrivit en uppföljare som heter Cleaving som jag inte vågat mig på pga ämnet (köttstyckning). Vet dock inte hur memoaraktig denna är. Julie/Julia är ju mer BOAT än memoar.
  Däremot ska jag komma ihåg att tipsa om jag ser. Skrivit själv ofta upp skönlitterära, men ska ha det i åtanke.

  1. Tack för de fina tipsen! Ska kolla in Amanda Hesser på Amazon. Jag har bara sett Julie/Julia-filmen, men tur att den är nästan bättre än boken. Jag kan nog våga mig på Powells nya i så fall 😉

 4. Själv tipsar jag gärna om ”Blood, bones and butter” av Garbielle Hamilton, som jag själv fick tips av från Pia Bendel (red. chef på Gourmet).

  Jag tyckte dessutom otroligt mycket om Nigel Saters ”Toast”, som du säkert läst (och sett?).

  1. Jättebra tips! Toast har jag ju hört talats om men inte läst (eller sett) ännu. Skärpning på det känner jag 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s