Ljummen sallad med sötpotatis, aubergine, salladslök och feta

Sommarväder kräver lättare mat, tycker ni inte?! I alla fall om man som jag bor i en lägenhet med en massa takfönster som inte bara släpper igenom ljus utan också värmer upp rummen rejält.

Förra veckan gjorde jag denna otroligt goda ljumma sallad, som nog kommer att bli en sommarfavorit. Förutom att den är väldigt välmakande så har den den goda egenskapen att också vara nyttig.

Jag åt den som den var, en gång till middag och även som lunch dagen därpå, men den platsar lika bra på picnicen eller buffén eller som tillbehör till en grillad köttbit.

En sallad är en sallad; bara man har ingredienser som passar ihop så spelar mängderna mindre roll. Se alltså receptet nedan mer som en hänvisning eller skiss än ett recept att följa slaviskt.

Ljummen sallad med sötpotatis, aubergine, salladslök och feta, 2 portioner

2 babyaubergine

1 sötpotatis

2 nävar ruccola

100 g feta

3 salladslökar, hackad

½ citron, saften

extra virgin olivolja

salt, peppar

Tvätta auberginen och tärna ganska smått (½ x ½ cm). Skala sötpotatisen och tärna i lika stora bitar. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form och skaka runt med olivolja. Salta och peppra. Rosta i ugnen tills mjuka, 20-30 minuter i 200C.

När grönsakerna rostats klart så ta fram två djupa tallrikar och lägg en näve ruccola i varje. Fördela auberginen och sötpotatisen mellan tallrikarna och smula över fetaosten. Toppa med salladslök och dressa med citronsaft, olivolja, salt och peppar.

Annonser

8 thoughts on “Ljummen sallad med sötpotatis, aubergine, salladslök och feta

  1. Håller helt med om den lättare maten – man är helt enkelt inte sugen på de där mustiga grytorna och mättande gratängerna nu när sommarvärmen bjuder in till sallader och soppor! Den här låter helt sjukt god, jag som älskar både sötpotatis och aubergine! JA, allt som är i den egentligen 🙂

  2. Jag vill också ha lättare mat så här års. Gärna från mellanöstern, salt och syrligt. Min sambo vill mest ha grytor året om dock, och tycker jag är fånig som vill leva på ost och gröna blad haha. Men det måste ju vara något allmänmänskligt att vilja ha lätt mat på sommaren, annars skulle väl alla i hela världen bara äta kryddiga köttgrytor hela tiden, och det gör de ju inte?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s