Ibland kan jag förundras över hur italienarna och fransoserna lyckas förvandla de enklaste ingredienser till en diger måltid. Sånt gillar jag, när råvaror (och kunskap om dem) står i fokus.
När Maria & Daniel var här i april satt vi och pillade i oss en hel kokt kronärtskocka, och det måste ändå vara den ultimata plockmaten. Man plockar, doppar och äter. Till hade vi skirat smör, ramslöksmajonnäsen och baguette. Gott som bara den och något jag verkligen rekommenderar.
Hel kronärtskocka
Beroende på storlek så beräkna ca en halv kronärtskocka per person.
Trimma alla kronärtskocksbladen med en sax och gnid in citron över snittytorna så de inte mörknar. Koka kronärtskockan i saltat vatten i ca 20-45 minuter beroende på storlek, den ska ha mjuknat. Börja plocka bladen nerifrån och upp, utifrån och in. Doppa i smör eller majon och skrapa av köttet med tänderna. När bara hjärtat återstår så skär bort allt fluff och dela upp i bitar, ät med kniv och gaffel.
Hel kronärtskocka har jag velat smaka så länge, tror jag velat det i flera år men det har aldrig blivit av. Undrar om jag vågar på det?
Klart du vågar!!
Då får väl jag ta och ”come clean” med mitt kronärtskocksmisslyckande: fick ett gäng, skulle åka bort över helgen, tyckte kockorna var så fina så jag tänkte att: jag lägger dem i fönstret. Solen sken hela helgen, kockorna var fnöstorra när jag kom hem. FAIL! Får ta och köpa en ny batch och servera på ditt sätt.
Attans, men de var ju säkert vackra iaf!
Ja, det är verkligen en underbar rätt och så enkelt! 🙂
Verkligen!
Jag håller med; enkelt och underbart. Älskar kronärtskocka. Och så fick jag ju ytterligare en anledning att göra ramslösmajonäs!
Jaaaa! är allt jag har att säga om det 😉
Håller med. Älskar kronärtskocka! Och ändå gör vi det så sällan, visst är det konstigt?
Ja, himla konstigt, men är ju likadan själv.
Det var så länge sedan vi åt kokt kronärtskocka. Sååå gott! Håller med, perfekt plockmat.
Det är verkligen underskattat, är det för att det känns lite sjuttio-tal (?) eller något?!