Ultimata plockmaten: hel kronärtskocka

Ibland kan jag förundras över hur italienarna och fransoserna lyckas förvandla de enklaste ingredienser till en diger måltid. Sånt gillar jag, när råvaror (och kunskap om dem) står i fokus.

När Maria & Daniel var här i april satt vi och pillade i oss en hel kokt kronärtskocka, och det måste ändå vara den ultimata plockmaten. Man plockar, doppar och äter. Till hade vi skirat smör, ramslöksmajonnäsen och baguette. Gott som bara den och något jag verkligen rekommenderar.

Hel kronärtskocka

Beroende på storlek så beräkna ca en halv kronärtskocka per person.

Trimma alla kronärtskocksbladen med en sax och gnid in citron över snittytorna så de inte mörknar. Koka kronärtskockan i saltat vatten i ca 20-45 minuter beroende på storlek, den ska ha mjuknat. Börja plocka bladen nerifrån och upp, utifrån och in. Doppa i smör eller majon och skrapa av köttet med tänderna. När bara hjärtat återstår så skär bort allt fluff och dela upp i bitar, ät med kniv och gaffel.

Annons

12 reaktioner till “Ultimata plockmaten: hel kronärtskocka

  1. Då får väl jag ta och ”come clean” med mitt kronärtskocksmisslyckande: fick ett gäng, skulle åka bort över helgen, tyckte kockorna var så fina så jag tänkte att: jag lägger dem i fönstret. Solen sken hela helgen, kockorna var fnöstorra när jag kom hem. FAIL! Får ta och köpa en ny batch och servera på ditt sätt.

  2. Jag håller med; enkelt och underbart. Älskar kronärtskocka. Och så fick jag ju ytterligare en anledning att göra ramslösmajonäs!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s