Ännu en enkel sparrisförrätt

Sparris är ju galet gott eller hur, och jag tröttnar aldrig på att äta det som förrätt i olika skepnader. Nu senast bjöd jag Therése på sparris med hemmagjord aioli och parmachips. Enkelt men inte desto mindre gott för det.

Sparrisen vill jag ha kokt men endast en snabbis så att det fortfarande är crunch i den. Hemmavispad aioli tar heller inte många minuter att svepa ihop, men man kan alltid förbereda med att ha ett ägg framme så att gulan är i rumstemperatur.

Grön sparris med aioli och parmachips, 2 portioner

6-8 sparrisstjälkar, de grova ändarna avbrutna

2 skivor parmaskinka

svartpeppar

Aioli:

1 äggula, i rumstemperatur

1,5 dl neutral olja

1/2 citron, saften

salt, peppar

1 vitlöksklyfta, pressad

Värm ugnen till 225C. Lägg parmaskivorna på galler eller bakplåtspappersklädd plåt och rosta i ugnen 3-5 minuter tills de är spröda. Låt svalna.

Vispa upp äggulan i en skål och tillsätt oljan droppvis till att börja med och sedan i en tunn stråle. Smaka av med citronsaft för syra, pressa i vitlök och smaka av med salt och peppar.

Koka upp vatten i en kastrull och lägg ner sparrisen. Låt vattnet koka upp igen och koka sedan i 1 minut. Häll av vattnet i ett durkslag.

Bred en klick aioli på varje tallrik, lägg sparrisen bredvid. Dela parmachipsen på hälften på snedden och lägg ovanpå sparrisen. Strö över lite nymald svartpeppar och servera.

Annonser

7 thoughts on “Ännu en enkel sparrisförrätt

  1. Parmachips är så gott! Brukar ha det till en tomatbruschetta också. Till sparris och med aioli till – wow vad gott! Tack för ännu mer inspiration till att variera härlig sparris.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s