Förrätten på min 30-årsfest bestod av salmalax pocherad i olja, med ärtmousse, kräftstjärtar och machésallat. Receptet hittade jag i den eminenta kokboken Gourmet Food for a Fiver av kände kocken Jason Atherton. För en gångs skull höll jag mig helt till receptet (även om jag behandlade gurkan annorlunda) och det blev jättegott, men lite skulle jag tagit ut svängarna då jag saknade lite wow-känsla, så det kommer garanterat att dyka upp en ny variant av denna rätt på bloggen framöver.
Lax med ärtmousse med kräftstjärtar, 4 portioner
Översatt efter Jason Athertons recept.
260 g laxfilé utan skinn, uppdelat i 4 bitar
600 matolja
salt
80 g kräftstjärtar i lake av bra kvalitet
1/2 gurka
Ärtmousse:
1 blad gelatin
1/2 tsk strösocker + en-två nypor
300 g frusna ärtor
75 ml vispgrädde, lättvispad
1/2 tsk cironsaft
Dekoration:
en näve salladsblad (t ex vattenkrasse, machésallat eller ärtskott)
olivolja
Värm oljan i en tjockbottnad panna tills den når 55C. Sänk ned laxbitarna och pochera i 6-8 minuter. Se till att oljan håller 55C hela tiden. Ta upp laxbitarna med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Låt svalna och kyl sedan.
Lägg gelatinbladet i vatten. Koka upp en kastrull med saltat vatten och en nypa socker i. Ha ett isbad redo. Lägg i ärtorna och låt koka upp. Blanchera i 1-2 minuter. Häll av vattnet men spara 80 ml av det. Lägg ärtorna i isbadet.
Krama vattnet ur gelatinet och smält det i det heta kokvattnet. Ta upp ärtorna ur isbadet och lägg i en matberedare. Häll i gelatinvätskan och mixa till slät puré. Sila purén genom en finmaskig sil och häll i en skål; det ska ge ca 2 dl vätska. Vänd ner den vispade grädden, socker och citronsaft i ärtpurén. Smaka av med salt och socker. Ställ i kyl för att stelna.
Precis innan servering, skala gurkan, halvera längs med och ta bort kärnorna. Skär i långa bitar. (Jag skalade och hyvlade långa bitar av gurkan istället.
Ta fram laxen 15 minuter innan servering, och lägg sedan upp på tallrikar.
Jag kommer på ditt nästa kalas! 😉