Denna fina tårta bakade mamma på min födelsedag. Receptet kommer från Buffé och den är verkligen frisk, somrig och tokgod.
Det enda man behöver tänka på när man bakar den är att se till att ens form med löstagbar kant håller helt tätt. Det gjorde nämligen inte den vi hade i sommarstugan (kanske därför den förpassats dit) så första omgången gelé rann rakt igenom. Andra omgången lät mamma gelatinet sätta sig lite så att gelén var trögflytande när den hälldes på tårtan. Mycket svårare att få det snyggt då så välj en bra form istället och problemet är löst.
Flädermoussetårta med jordgubbar och flädergelé
1 1/2 dl sötmandel (ca 100 g)
3 äggvitor
1/2 l jordgubbar
smör till formen
Flädermousse:
2 gelatinblad
3 äggulor
1 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 dl koncentrerad fläderblomssaft
1 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
finrivet skal från 1 citron
Flädergelé:
3 gelatinblad
1 1/2 dl vatten
1 dl koncentrerad fläderblomssaft
1 msk färskpressad citronjuice
Sätt ugnen på 175°C. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 bitar). Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen.
Mixa mandeln fint i matberedare. Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt sockret och vispa ytterligare någon minut. Rör ner mandeln. Bred ut smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Den är färdig när den börjar bli gyllenbrun och känns fast på ytan. Låt svalna.
Flädermousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker pösigt. Värm saften i en liten kastrull. Ta upp gelatinbladen. Rör ner dem i saften och låt smälta. Vispa grädden fast. Blanda äggvisp, grädde, crème fraiche och rivet citronskal. Rör ner gelatinblandningen i smeten under omrörning. Häll moussen på bottnen. Täck och ställ i kylskåp minst 3 timmar.
Jordgubbs- och flädergelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Värm vatten, saft och citronjuice i en liten kastrull. Ta upp och rör ner gelatinbladen. Låt gelén svalna.
Rensa och skär jordgubbarna i klyftor. Fördela dem över den stelnade moussen. Skeda över gelén. Ställ i kylskåp ca 2 timmar, tills gelén har stelnat. Hit kan förberedas.
Vid servering: Lossa tårtan ur formen. Garnera ev med ätbara blommor strax före servering.
Men det var väl en riktigt bra tidning att hitta recept i:)
Fläder har ju en härligt frisk smak, låter kanongott att ha i mousse i en tårta.
Ja, trevlig tidskrift det där!
Men herregud vad du lockar med godsaker idag vännen, mums! Kan bara instämma med kära Mårtensson, vilken toppentidning 😉 Och snart ses vi, ska bli riktigt kul ser jag mycket fram emot 🙂 Kram!
Särskilt senaste numret är ju hett! 😉
En sån somrig tårta, härligt. Jag måste bli bättre på att använda fläder som smaksättare, det är ju för jäkla gott. Sia glass har en sorbet med fläder som är ljuvlig!
Flädersorbet måste testas! Jag har en fläderpannacotta med som jag kan rekommendera. Mums!
Låter mycket god!
Det kan du ge dig på att den är! 😉
Den här låter HIMMELSK! Men så är ju typ allt med fläder rena lyckoträffen. Hoppas allt är bra med dig annars!
Fläder är ett säkert kort! Riktigt god är den och liksom luftig i moussen så man kan äta mera 🙂
Denna tårta hade vi på midsommar, fast flädergelén blev ett mycket tunnare lager och så lade vi på bären vid servering först. Tårtan var mycket god!
Kan hända att mamma tog dubbelt med gelé, men god var den!