Matresan (i Ystad Saltsjöbads regi) till några av Österlens matproducenter var verkligen fantastiskt bra. Längst tid tillbringade vi på Gunnarshögs Gård, där vi fick se hur hela produktionen av deras kallpressade rapsolja går till. Det tyckte jag var riktigt intressant, särskilt eftersom jag växt upp bland skånska rapsfält. Det är hemma för mig; solgula rapsfält med sin sötaktiga doft.
Såhär glad är man när man brinner för sitt yrke och sin gröda, dvs rapsplantan på bilden.
Rapsen när den är färdig att skördas (t.v.) rapsfrön från skidorna (t.h.)
Rapsen tröskas och rensas. Sen torkas fröna tills en viss vattenhalt återstår och därefter pressas oljan ut ur fröna. Det är det som sker ovan. Det som ringlar nedåt är det som återstår när oljan pressats ut; restprodukten.
Nypressad rapsolja
Restprodukten: rapskaka
Efter sedimentering och filtrering är oljan klar att tappas på flaskor.
Visste ni att rapsolja innehåller mer 0mega-3 och mindre mättat fett än olivolja? Rapsolja är känslig för ljus och temperaturväxling. Förvara svalt och mörkt (t ex i kylen) och oljan håller sig dubbelt så länge som i rumstemperatur.
I slutet på vårt besök fick vi prova den vanliga rapsoljan och de olika smaksatta varianterna. Mina favoriter var helt klart krondill och ramslök som jag också köpte med mig hem.
Nästa stopp på vår runda var på Petersborgs Gård, en av få gårdar i Sverige som odlar senap, så den största delen senap vi konsumerar i Sverige är odlad utomlands. Det finns i huvudsak gula och bruna senapskorn, och när man tillverkar senap males fröna och pulvret blandas med vatten och syra (t ex vinäger) för att smaken ska framträda.
I gårdsbutiken finns gårdens egna senapsblandingar till försäljning, bl a en riktigt god en med lavendel, en med whisky och en riktigt starking.
Sista stoppet var på Österlenkryddor där vi fick smaka på en hallon- och rosmarinsnaps.
Många kryddblandningar har charmigt skånska namn ssom tösablandning, kyllingablandning och pantofflesalt. Jag köpte både en burk libbsticka (kan användas som buljongalternativ tydligen) och grekisk oregano (hej souvlaki!) med mig hem.
Gunnarshög var klart bäst, tycker jag också! Och mina favoritoljor de samma som för dig. Du har väl ställt flaskorna i kylen 🙂
Och just ja, du är ju också skånetjej, eller tösa eller vad man nu säger…
Så vi tänker lika. Tyvärr får de stå svalt hos mamma och pappa tills jag kommer hem nästa gång, flög endast med handbagade. Saknar dem redan, haha.
Tjej funkar även i Skåne men vi säger tös också. 🙂
Så härligt när maten (i detta fallet oljan) kan ge hemmakänsla! Underbart. Och tänk att något som rapsolja kan fängsla en grupp på 16 personer till den milda grad som det faktiskt gjorde…
Så kul att få träffa dej, till slut, ser fram mot flera trevliga möten och att få bli guidade runt Londons härliga restauranger av dej. Eller champagneprovningen…:)
Kramar från oss!
Ja, verkligen! Lätt det bästa studiebesöket eftersom de verkligen brann för sin produktion och sen är ju oljorna så bra!
Ni är välkomna hit att guidas precis när ni vill, och håller med, så himla roligt att ses live! Kram kram
Köpte samma oljor som du och använt ramslöksoljan flera gånger redan! Såå god!!
Härligt! Ska bli spännande att se i vad. 🙂
Gunnarshögs gård var så härligt ställe. Vilken passion för sitt hantverk! Jag köpte samma oljor som dig. Ramslöksoljan testade jag ihop med äppelcidervinäger och salladskrydda som dressing igår – tummen upp verkligen!
Vi åkte runt omkring Kivik på vägen hem eftersom jag inte varit i dessa delarna av Skåne tidigare. Besökte flera trevliga ställen och bunkrade upp med ännu mer godsaker… 🙂
Jag såg att du redan testat – kliade det i fingrarna? 😉 Så härligt att du fick se mer av Österlen, där är så himla fint!
Jag köpte hem krondillen…. grymt god, kanske best tillsammans med citron 🙂 Ja vilket ställe rapsplacet var. Da best alltså! 🙂
Ja, riktigt god var den. Måste testa den till kräftor tex.