Chokladtryffeltårta

Innan jag for iväg till Ystad och matbloggsträffen så bakade jag de sedvanliga månatliga kakorna till jobbet. Den här kaloribomben, dock helt utan mjöl, var omåttligt populär och t o m högste chefen som sällan prisar någonting gav mig beröm inte en men två gånger. Receptet kan jag dock inte ta åt mig äran för; jag hittade det hos Anne’s food som i sin tur hittade det hos.

Men bra recept är ju till för att spridas, så här kommer det. Och vet ni, jag lyckades hålla fingarna i styr och ändrade inte på någonting alls i receptet. Men jag saknade en form med löstagbar kant och serverade den i en form istället. Gick bra det med som synes.

Om ni gillar choklad det minsta så testa denna med en klick vispgrädde. Se bara till att inte vara för mätt för den är riktigt mäktig.

Chokladtryffeltårta

Från the Cake Bible av Rose Levy Beranbaum via Annes Mat.

450 g mörk choklad, i bitar
225 g osaltat smör
6 stora ägg (ca 300 g utan skal, ungefär
350 g med skal)
40-50 g socker
smör till formen

Smöra en form med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter och täck botten med bakplåtspapper. Klä formen utvändigt med dubbla lager aluminiumfolie, eftersom den ska stå i vattenbad. Sätt ugnen på 220 grader, och koka upp ca 2 liter vatten.

Smält chokladen och smöret tillsammans och rör ihop. Knäck äggen i en skål och tillsätt sockret. Vispa över vattenbad tills äggblandningen är varm. Ta av från värmen, och vispa i minst fem minuter tills äggblandningen är mycket fluffig.

Blanda äggsmeten med chokladsmeten. Blanda väl.  Häll ner i formen. Ställ formen i en braspanna, och häll det kokande vattnet försiktigt runt formen i braspannan tills det når upp till halva kanten på formen..

Grädda i fem minuter. Täck sedan formen med aluminiumfolie och grädda tio minuter till.

Ta ut och låt svalna på galler i 45 minuter. Ställ sedan i kylen i minst tre timmar, tills den är riktigt fast. Lossa formens sidor. Lägg en tallrik ovanpå kakan, och vänd upp och ner på den. Ta loss botten, och bakplåtspappret. Ta sedan fatet du vill ha kakan på, lägg ovanpå och vänd igen.

Annons

19 reaktioner till “Chokladtryffeltårta

    1. Tack! Jag bakar, företaget betalar. Innan åt vi tårtor från vanlig matbutik och det är ingen höjdare… 🙂

    1. Tror inte så många skulle tacka nej. Minst hälften av mina kollegor kommer att baka den till helgen. 🙂

      Det är rätt bra faktiskt – och kul!

  1. Jadå en sådan kaka äter jag gärna!! Världen är liten, så du och Linus är gamla skolkompisar. Då får du ju komma hit och hälsa på nästa gång du är ”hemma” på besök så kan du slå två flugor på smällen ;). Kanske ett besök på Vindåkra också.

    1. Ja, världen är liten! Vore jätteskoj att hälsa på hos både er och dem. 🙂 Och Vindåkra – taget!!

  2. Gaah. Den där fyrkantiga formen alltså, den är så fin! Vet att jag har sagt det innan, men jag måste verkligen leta upp en sådan. KRAM!

    1. Tack, jag gillar den med! Den är så användbar! Det jag suktar efter nu är en rund låg casserole dish från Le Creuset, bl a Annika (Smaskens) har en sån – så himla fin! Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s