Makrilltartar

Jag gillar att planera. Och att förbereda. Det har tagit mig ett tag att lära mig att förbereda så mycket som möjligt när det gäller middagar, så att jag får mer tid för gästerna. Dessutom är det så skönt att ha allt hemma, med bara det sista kvar att anrättas. Man slipper stressa, kanske göra fel och svettas. Istället kan man lojt röra i grytan eller titta till ugnen med ett glas vin i handen.

En förrätt som man kan förbereda är denna makrilltartar, man bara hackar och blandar lite precis innan servering. Jag gillar tartar i alla former, både med fisk och kött och makrill är en fisk jag (och troligen ni) inte använder tillräckligt ofta. Den är god, billig, inte i riskzonen att bli utfiskad och nyttig.

Denna tartar gjorde jag när min kompis Jenny kom över på middag förra veckan. Hon älskar fisk så jag körde på stora portioner, men det går bra att använda receptet nedan för fyra personer också.

Makrilltartar, 2-4 portioner

Steg 1:

6 mellanstora makrillfiléer, ca 250 g

nästan 1 msk salt

1/2 msk socker

några kvistar dill

Steg 2:

2 tsk dijonsenap

saft från 1/2 citron

olivolja

salt, peppar

Börja 1-2 dagar innan du vill äta tartaren. Lägg fisken i en form eller plastask med kanter. Klappa in salt och socker. Toppa med till. Lägg över en bit plastfolie och tryck till. Ställ i kyl minst 24 h. 

Ta fram fisken och häll av vattnet. Finhacka fisken och blanda i senap, citronsagt, olja, salt och peppar. Eventuellt mer dill. 

Forma till två-fyra runda ‘biffar’ och placera på tallrikar. Servera med en kall sås gjord på creme fraiche, dijonsenap, citronsaft, salt och peppar.  

 

Annons

10 reaktioner till “Makrilltartar

  1. Du har så rätt där med planeringen. Jag är asdålig på det och står där och pular in i det sista. Att fixa till sig själv, typ byta kläder och sätta på ett snyggt ansikte – det hinner jag sällan – gästerna först 🙂 Men det vore ju trevligare att försöka göra som du, planera och ha tid för gästerna och även till sig själv så blir man nog en (ännu) trevligare värdinna också.

    Makrill och tartar… Mjae. Inte för mig 🙂 Däremot middagen hos dina föräldrar. Där hade jag gärna suttit vid bordet! Vad trevligt att du hann med att träffa dem också på besöket i Sverige!

    Kram och trevlig lill-lördag (om det begreppet existerar i London?)

    1. Makrilltartar är nog inte för alla. 🙂 Håller med, ibland när planeringen falerat, har man stått där varm och med sminket på glid framför spisen samtidigt som man ska småprata och laga mat samtidigt. Ingen hit!

      Nej, lillördag har vi inte, men det gör inte så mycket, för man får liksom lov att dricka vin och lyxa till det varje dag. Det bästa är dock att man slipper söndagsångesten. Man behandlar söndagen som en lördag och har middag och dricker en massa vin. Det behöver vi svenskar lära oss! 🙂

      1. Låter som att London är en stad för mig 🙂 Speciellt det där med att söndag är lördag. Tror att Luther-influensen är för stark här i Svedala för att det ska slå igenom. Man ska ju upp och jobba och göra rätt för sig! 🙂 Trevlig helg säger jag då i stället fast det är onsdag!

  2. Gillar också att förbereda så långt det bara går. Är ganska bra på det får jag säga för ibland händer det att jag bara sitter och väntar… färdigpiffad och allt. Tidspessimist kanske?
    Spännande med makrill i tartaren. Makrill är nästan den enda fisk som pappa fiskar nuförtiden (på hobbynivå får jag tillägga, även om jag är från en ö så är pappan ingen fiskare;) ), så det äts det då och då.

    1. Härligt att du har tid att sitta där färdigpiffad! Jag brukar ha koll på maten, men sista piffingen brukar bli väl snabb.

      Kul att din pappa fiskar just makrill – så himla god och ändå underskattad!

  3. Lojt röra i grytan och sippa vin, det låter som du sjunger vår melodi där. Vi gillar skarpt när vi är förberedda rejält och just denna tiden på året är det så perfekt med alla goda grytor som man kan göra dagen innan och som bara blir bättre när den får stå till sej lite.
    Tossiga som vi är i fisk av alla dess sorter så är makrilltartar något som faller oss på läppen, låter riktigt gott.

  4. Jag är allt lite avis på ditt Londonliv, men får väl återuppleva det genom dig. Jag tycker det är så rätt tänkt med att lyxa till det även om det inte är fredag eller lördag. Blir liksom inte så här hemma… Kram Malin

    1. Vad kul att du kan återuppleva det gnm mig, men det måste ju kännas lite torftigt jämfört med the real deal. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s