Mörk chokladpannacotta

En av de saker som fascinerar mig med matlagning är att man kan ta några obetydliga ingredienser, sammanföra dem på rätt sätt och få ett hejdundrande bra resultat. Ungefär som om man adderar 1+1+2 och summan blir 4 miljoner och inte en ynka 4.

Detta recept är ett exempel på sådan matmagi. Du hettar upp grädde med socker och gelatin och hackar choklad som du smälter i den varma gräddkrämen. Du låter blandningen svalna en halvtimme sådär och slår sedan upp den i efterrättsglas och ställer i kylen för att stelna. Nästa dag tar du fram efterätten ur kylen, strör på lite vaniljsalt eller vanligt flingsalt och börjar äta. Och du tänker: -Wow! Hur kan det bli såhär gott av så få ingredienser och så lite arbete?! Är det verkligen möjligt?!

Och du svarar dig själv: -Ja! Och ja!

Mörk chokladpannacotta, 4 små portioner

350 ml vispgrädde

2 msk strösocker

1/2 tsk gelatinpulver

70 g mörk choklad

Hetta upp grädde, socker och gelatinpulver i kastrull. Under tiden grädden värms upp hacka chokladen. Ta bort grädden från plattan när den precis börjat koka och blanda i chokladen. Blanda väl och låt blandningen svalna några minuter. Häll upp blandningen i dessertglas och låt svalna. Låt pannacottan stelna i kyl i minst 4 timmar. Innan servering, toppa med lite flingsalt eller vaniljsalt. 

Annonser

14 thoughts on “Mörk chokladpannacotta

    1. Sorry, skulle länkat. Vaniljsalt är precis vad det låter som; som vaniljsocker fast salt istället. Riktigt gott!

  1. Vad bra beskrivet där ditt första stycke! Det är ju precis det som är så häftigt!
    Magi. Och magiskt gott verkar chokladpannacottan – den ska jag göra framöver!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s