Vinprovning med mat

Min väninna Emilys mamma driver en matlagningsskola tillsammans med några kollegor, och i onsdags hade de sin första vinprovning som Angie hade ordnat. Hon stod för maten och en vinkännare, Andrew, berättade om vinerna vi fick prova.

Det roliga med just denna vinprovning var att maten och vinerna skulle passa ihop, så det var roligt att prova vinet för sig självt och sedan tillsammans med den utvalda maten.

Jag kom på lite sent att jag ville blogga om detta, helt enkelt eftersom ingen annan tog foton och hade sig, men jag kom över det och sprang ut och hämtade mobilen i väskan, så nedan följer en beskrivning av de första tilltuggen medan ni får se bilder på de senare.

När vi kom dit fick vi snabbt ett mousserande Crémant de Bourgogne (Dom. Agnès Pacuet) i glasen och flera påfyllningar dessutom. Och borden var dukade med godsaker som vi kunde hugga in på direkt. Det var marinerade oliver, crostini med Stilton, rödlöksmarmelad och fikon, charkuteriebricka och focaccia med olika smaker (bland annat bacon och feta – mums!).

När sedan alla hade kommit satte vi oss ner och lyssnade till Andrew som guidade oss igenom vinerna, de flesta från Bourgogne. Första vinet ut var 2011 Petit Chablis, Dom. Nathalie & Gilles Fèvre, ett lätt och fräscht vin som passade ypperligt till både briochesnitten med ljuvligt lätt getostkräm och tryffelpäron samt paprika-tarte tatinsnittarna med tapenade och basilika.

Härefter följde ännu ett vitt; 2009 Bourgogne Blanc, Dom. Florent Garaudet, som serverades tillsammans med makrilltartar på olivkrutong med krispigt skinn.

 

Sedan provade vi två Pinot Noir sida vid sida för att jämföra och fick således in två olika tilltugg. Vinerna var 2012 Santeney ”Clos de Hates”, Dom. Bachey-Legros och 2009 Bourgogne Grance Ordinaire, Dom. Guy Castagnier. Det förra var ljusare och det andra mer bärigt, vilket jag föredrog. Till fick vi laxspett med honungs- och sojaglaze samt thai kycklingspett med kokos- och grön chili dip.

 

Härefter fick vi smaka ett Rhone-vin; 2008 Star Terre Grenache, Oroncio som serverades med pekinganka rullar kompletta med plommonsås, vårlök och gurka.

Mot slutet serverades ett fruktigt rosévin istället för efterrättsvin och Andrew menade på att ett fruktigt vin passar till fruktiga efterrätter utan att vinet egentligen är sött. Ett kul och bra tips, för det var verkligen gott med rosévinet till den karamelliserade banan-tarte tatinen. Vinet var 2010 Bourgogne ”Rose”, GAEC Felettig.

Och lika kontroversiellt (åtminstone i min värld) serverades det portvin till chokladsnitten. Vinet hette 27 Grapes, Quinta do Portal och var både gott och prisvärt. Chokladkolabitarna med vaniljsalt var också otroligt goda.

Som ni förstår var detta en förträfflig vinprovning. Den var mycket intim och man kände sig bekväm att ställa vilka frågor som helst. Riktigt roligt var det naturligtvis att vinerna smakades tillsammans med mat så man vet i vilka banor man ska tänka när man ger sig på matchningen hemma.

Fotnot: Jag blev på intet sätt ombedd att blogga om detta, ej heller blev jag bjuden utan betalade för mig, men det är alltid roligt att dela med sig av sina matupplevelser. 

Annonser

9 thoughts on “Vinprovning med mat

  1. Bra initiativ där – att hämta mobilen och fota! Jag är ingen vindrickare – det smakar bara inte gott i min mun – men med en massa gott till som här skulle det nog gå ner 🙂 Vilken suverän aktivitet att få vara med på!

  2. Låter galet trevligt, och helt ärligt – de där chokladkolabitarna med salt ser ut att vara lööööjligt goda! Men hördu, den här helgen kommer jag tyvärr behöva åka till Skåne – min kära mor fyller år och det vankas kalas. Du råkar inte vara här på söndag eftermiddag så vi skulle kunna ses då…?

    Kram!

    1. De var tokgoda!! Ska se om jag kan lura till mig receptet…

      Ingen fara, klart mor måste firas! Jag åker hem sön kväll så borde kunna få till en fika på em. Kram

  3. Det är absolut det trevligaste sättet att prova vin tycker jag. Har man tänkt dricka vinet/vinerna till mat (vilket oftast är fallet för mig) så är det klart trevligast att testa tillsammans med mat. En provning jag var på testade vi även lite olika saker som ”tar död” på vinet, mycket lärorik det också. Ser ut att ha bjudits på mycket gott under kvällen! Så otroligt trevligt upplägg.

    1. Kul att du varit på liknande evenemang, ger ännu mer än en ‘vanlig’ vinprovningen. Skulle ha varit jättekul att testa saker som ‘tar död’ på vinet så man vet vad man ska undvika. 🙂

  4. Vilken galet förträfflig tillställning, massa gott att äta och dricka och så lite matnyttigt insprängt i det. Låter för bra för att vara sant. Säg att det var dyrt! ;o)

    Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s