Min senaste övernattningsgäst, barndomskompisen Therése, gillar både tapas och calamari och det var i de banorna denna plockförrätt kom till.
Calamari har ni sett här förr, och jag upprepar: så gott, så billigt! Att ha en majonnäs till är helt klart ett måste men det är ju kul att variera sig smakmässigt. Denna gång föll valet på chipotle (som jag numera vet hur man ska uttala på brittiskt engelska: chip-poat-lee (poat som i boat och lee med långt e) och det passade så himla bra till både calamarin och det andra tillbehöret; padrónpepparfrukterna.
Dessa spanska små chilisläktingar är milda i smaken men med lite hetta i eftersmaken, och vissa (ca 1 av 10) kan vara lite starkare än de övriga. De är i alla fall fantastiskt goda bara stekta i rikligt med olivolja och ordentligt saltade. Till alltsammans hade vi också lite gott bröd, och det var nästan så att vi inte hade behövt någon varmrätt. Men bara nästan.
De där pepparfrukterna borde gå att få tag på hemma. Den lantligaste av Icabutiker på den skånska slätten hade nämligen en påse när jag var hemma sist.
Chipotlemajo, 2 portioner
1 äggula – i rumstemperatur
1,5 dl neutral olja
1/2 citron, saften
1 tsk chipotlepasta
salt
Vispa gulan med en elvisp, tillsätt oljan droppe för droppe och sedan i en smal stråle under vispning tills du har en tjock majonnäs. Smaksätt med citronsaft, chipotlepsta och salt.
Dina calamari är de bästa jag ätit! Besvikelsen har varit stor när jag har beställt rätten på tapasrestauranger, både i Malmö och i Palma. Stort plus till dig 🙂
Tack snälla du! 🙂
Fy fabian vad gott med friterad bläckfisk!
JA!
Calamari kan verkligen vara ett vågspel att beställa på restaurang, vi har råkat ut för både sega varianter och degiga typer… Men när man väl får in en fullträff så är det så gott!
Det har ni så rätt i så! Men köper man färsk bläckfisk och gör hemma blir det kanonbra!
Pepparfrukterna ser roliga ut, undrar om de går att få tag på norr om Skåne? 🙂 Får jaga!
Det får vi hoppas! Välsorterad matbutik borde funka.