Öppen lasagne med timjanstekt svamp och tryffelricotta

Det finns vissa maträtter man aldrig tröttnar på. Jag skulle t ex kunna äta blodig biff med bea tre gånger per dag. Men det gör jag såklart inte. Av flera anledningar.

Men näst efter mör biff kommer nog faktiskt svamp. Den enda grönsak som ger samma tillfredställelse att äta som biffen. Dessutom kan den goda svampen ätas både rå och tillagad och smaksättas med diverse saker, även om få smaksättare klår kombinationen smör och vitlök.

Det är just dessa två smaksättare som tillsammans med timjan ger svampen smak i min rätt. Och tillsammans med mild ricotta smaksatt med parmesan och tryffelolja blir denna enkla rätt en riktig höjdare som faktiskt passar på vilken middagsbjudning som helst.

Jag kan inte nog uttrycka hur nöjd jag är med detta recept, så våga testa!

Öppen lasagne med timjanstekt svamp och tryffelricotta, 2 portioner

4 lasagneplattor

250 g åkerskivling, portabellini eller annat smakrik svamp, färsk

1 handfull torkad svamp, t ex Karl Johan eller kantareller

rikligt med smör och olja till stekning

1 vitlöksklyfta

3 timjankvistar (mer till dekoration)

125 g ricotta

några droppar tryffelolja

2 msk finriven parmesan

salt och peppar

Koka upp vatten i en kastrull stor nog att rymma lasagneplattorna. Tillsätt salt och lite olja till vattnet, så lasagneplattorna inte klibbar ihop under kokning.

Lägg den torkade svampen i blöt några minuter. Skiva den färska svampen och stek i omgångar i rikligt med smör och olja på mellanhög värme. Krama ur den blötlagda svampen och stek den med. När all svamp är stekt, pressa i en vitlöksklyfta, repad timjan, salt och peppar. Håll varmt.

Koka pastaplattorna tills mjuka, ca 8-10 minuter. Blanda under tiden samman ricotta med den rivna parmesanen. Smaka av med salt, peppar och tryffelolja. Det ska vara ganska stark (men god) tryffelsmak; hur många droppar beror på koncentrationen av oljan.

När pastaplattorna är klara, ta upp dem med en tång ur vattnet. Lägg två plattor lite omlott på varje tallrik, långsida mot långsida. I den ena änden, klicka ut ricotta och toppa med svamp. Ta den tomma delen av pastaplattorna och vänd över som ett lock. Bred ricotta på toppen och toppa med svamp, riven parmesan och repad timjan.

10 reaktioner till “Öppen lasagne med timjanstekt svamp och tryffelricotta

  1. Håller med, svamp är en grym råvara!
    Det här låter himla gott – måste köpa tryffelolja…

  2. (all svamp bör inte ätas rå, men det menade du nog inte heller) Jag håller med om att svamp är en favvis. Drottning av svamparna möjligen portobello. Gjorde en mkt god bourguinone på sådan nyligen. Det här låter också grymt gott!

    1. Nej, det har du rätt i, menade inte alla, men generaliserade ändå. Älskar också portobello, men tycker de mindre varianterna som portobellini och åkerskivling (som tydligen är besläktade) är lättare att laga mat med. Bourguignon på svamp låter tokgott!

  3. Coolt med öppen lasagne så där, har inte testats ännu men vill gärna. Svamp är verkligen en kanonråvara. Kanske svamp ska få lite extra uppmärksamhet i veckan som kommer?

  4. Både cool och snygg rätt. Låter som en fantastiskt god kombination av allt. Svamp är jag pinsamt dålig på att använda. Glömmer bara bort det fast att vi gillar alla sorters svamp.

    1. Tack! Är du dålig på att använda svamp? Tror jag inte, har ju t o m testat ditt kantarellcannellonirecept. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s