Självömkan och årets nyårsmeny

20121229-190604.jpg

Första halvan av min julsemester var alldeles underbar med julfester, god mat, fina vänners sällskap och julfirande med familj och släkt. Men de senaste dagarna, not so much. Istället har jag varit (och är fortfarande) bottenförkyld. Jag har fått ställa in en massa roliga planer och håller tummarna för att jag blir frisk till nyår. Lite självömkan nu alltså; det blev ju inte alls som jag tänkt mig.

Så jag är tacksam över att nyårsmenyn redan är spikad och jag har ju några dagar på mig att bli frisk och hinna med allt. Om ni är nyfikna på årets meny så kommer den här:

~ Nyårsmeny 2012 ~

***

Vodkaspetsad pannacotta på kavringbotten, signerad Pytte, som tilltugg

***

Annikas räkmousse med tunn Melba toast

***

Stekta pilgrimsmusslor med rotselleripuré och äpple

***

Kalvytterfilé med pommes duchesse, gulbetor, svampfräs och rödvinssky alternativt

Stekt rödingfilé med pommes duchesse, gulbetor, fänkål och kryddgårdssås till varmrätt

***

Frusen fransk nougat-parfait, dock utan jordgubbar och med karamelliserade hasselnötter och choklad istället, serverad med butterscotchsås

Det finns en hel del nyårsvärdiga recept på bloggen, både från tidigare nyår och andra fester. Här kommer några favoriter.

Förrätt:

Pilgrimsmusslor i saffranssås

Jordärtskockssoppa

Laxtartar med creamcheesetäcke

Varmrätt:

Parmesanpanerade lammracks med potatismos och rödvinssås

Vildand med portvin och timjan, Hasselbackspotatis, gräddsås och morötter

Lammfilé med rotsellerigratäng och karljohansvampssås

Efterrätt:

Tarte tatin med vaniljglass

Dulce de leche-pannacotta

Vanilj-creme brulee med limesockrade blåbär

Annonser

16 thoughts on “Självömkan och årets nyårsmeny

  1. Hur gör du de karamelliserade hasselnötterna. Har tänkt att ha det till en chokladpannacotta på nyårsafton. Tacksam för recept.

    1. Jag ska göra såhär: Torrosta nötterna i en stekpanna och krama i handduk för att bli av med det torra skalet. Hetta upp socker i en kastrull utan att röra tills det blivit karamell och tillsätta hasselnötterna (hela). Häll upp på en bakplatspapper och låt stelna. Krossa med träslev eller liknande.

      100 g socker till 100 g nötter

  2. Fy, det var inget roligt med förkylning. Varför bryter det alltid ut lagom till ledigheten påbörjas. Runt oss har det härjat kräksjuka. Vi har hittills klarat oss, peppar peppar…
    Låter som det kommer bli en mycket god nyårsmiddag. Håller tummarna för att du ska pigga på dig. Kram.

    1. Usch, hoppas verkligen att ni slipper undan kräksjukan! Alltid så typiskt att det kommer när man behöver vara ledig och njuta.

      Gott nytt år! Kram

  3. Åh, det låter ju inte alls vidare trevligt med den där förkylningen, så typiskt när du är på hemmaplan och har en masa kul inplanerat! VI håller tummarna så hårt vi kan att du får bli pigg till nyår så du kan vara med på firandet för den menyn låter inte som den går av för hackor!

    Krya på dej kramar
    och önskningar om ett gott slut och nytt från oss

  4. Så roligt och smickrande att kunna inspirera med ett recept! Hoppas att du kryar på dig i ilfart och att du får en riktigt härlig och trevlig nyårsafton!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s