Nyår 2012 – förrätt II

IMG_2675Andra förrätten på nyårsafton gick även den i skaldjurens tecken, nämligen stora fina pilgrimsmusslor som stektes på hög värme. De serverades med tryfflad rotselleripuré, äpplekaramell och syrliga äpplestavar. Mycket mycket gott!

Receptet hittade jag i en receptfolder från Electrolux på Taste of Chistmas-mässan och det är brittiske kocken Daniel Clifford som bidragit med det.

Stekta pilgrimsmusslor med tryfflad rotselleripuré och äpplekaramell, 9 portioner

Efter Daniel Cliffords recept.

Pilgrimsmusslorna stekes bäst på riktigt hög värme för bra stekyta. Stek inte för länge, de ska helst vara lite råare i mitten, annars blir de gummiaktiga.

Rotselleripurén kan förberedas och värmas upp till servering, liksom äpplekaramellen. äpplestavarna kan också förberedas; pressa över rikligt med citron (som du sedan kan skölja av) och förslut i en tät burk.

18 stora pilgrimsmusslor

smör till stekning

salt, peppar

1 citron, saften

Rotselleripuré:

700 g skalad rotselleri i bitar

mjölk och vatten

3 dl vispgrädde

tryffelolja

äpplekaramell:

1 liter färskpressad äpplejuice

Garnering:

1 syrligt grönt äpple, skuret i tändsticksstora stavar

tryffelolja

Lägg rotselleribitarna i en kastrull och täck med hälften mjölk och hälften vatten. Salta. Låt koka upp och kok sedan på medelvärme tills rotselleribitarna är mjuka. Häll av vätskan. Koka upp grädden försiktigt och mixa med rotsellerin till en slät puré. Smaka av med salt och peppar samt tryffelolja av god kvalitet. (Det går också bra att hacka i svart tryffel).

Häll äpplejuicen i en kastrull och reducera på hög värme tills högst 1/3 återstår. Koka den gärna längre och låt den bli simmig.

Hetta upp en stekpanna på hög värme och lägg i en stor klick smör. Torka pilgrimsmusslorna på en handduk/hushållspapper för bättre stekyta. Salta och peppra och lägg på stekjärnet. Stek ca 1-2 minuter på varje sida, vänd endast en gång. För över pilgrimsmusslorna till en tallrik och pressa över citronsaft. Lägg upp på tallrikar; först purén, sen pilgrimsmusslorna (2 per person). Ringla över karamell och tryffelolja. Toppa med äpplestavarna.

Annonser

8 thoughts on “Nyår 2012 – förrätt II

  1. Vad mycket god mat du har ätit/gjort på nyårsaftonen. Älskar pilgrimsmusslor! Kanske du vill vara med i min lilla tävling. Välkommen att titta in hos mig. 🙂

    1. Tack! Ska absolut titta in hos dig. Har varit så dålig på atta läsa bloggar den senaste tiden, knappt hunnit med min egen, men nu får det bli ändring på det.

      1. Jag vet hur det är. Det är inte lätt att hinna med allt. Skulle också vilja hinna med att vara ute och läsa alla andras trevliga bloggar mycket mer än vad jag gör.

  2. Jag känner att jag är lite för feg för att steka pilgrimsmusslor… man vill ju inte ”misslyckas”, men samtidigt måste man ju öva lite också antar jag… Hm, nån gång… 🙂

    1. Men Kim, du som har skaldjur i blodet fixar det lätt. Man kan äta dem råa, så det kan knappt gå fel mer än om du steker dem för länge. Hantera dem som en köttbit; riktigt varmt järn, vänd bara en gång, steka snabbt.

      Och om det känns för jobbigt så kan du ju alltid börja med en ceviche.. 🙂

  3. Vilken lyxig rätt! Jag har aldrig vågat mig på att tillaga pilgrimsmusslor men ditt pep-talk med Kim har övertygat mig om att det är dax. God fortsättning!

    1. Det tycker jag att du ska! Inte alls svårt faktiskt. Enda man ska tänka på är het panna och riktigt bra pilgrimsmusslor såklart. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s