Nyår 2012 – desserten

IMG_2720

Jag som hellre väljer en förrätt framför en efterrätt, måste faktiskt erkänna att denna nyårsefterrätt var särledes bra, så bra att jag vet att den kommer att vara ett stående inslag i min dessertrepertoar.

Men, vad åt vi då? Jo, en fluffig parfait med karamelliserade hasselnötter och hackad choklad, med honeycomb och butterscotchsås. ”Halleluja, så gott!” skanderade änglakören och nyårsfirarna tillsammans. Typ.

Enda haken är att efterrätten har flera moment, och ett är riktigt knivigt. Och det är de karamelliserade hasselnötterna. Att göra karamell är inte helt rätt och det tog mig några försök innan det lyckades. Men eftersom hasselnötterna ska kylas ned är det faktiskt inte hela världen om din karamell har några sockerkristaller, men jag ville lära mig att göra det ordentligt när jag ändå var igång. Man måste ha tålamod, och det är tyvärr inte alls min starka sida. Men med hjälp av Delias utomordentliga guide till karamelliserat socker, och en insikt om att hon nog använder gasspis, så man kan dubbla tiden på en elektrisk spishäll, gick det faktiskt bra till slut.

Själva hasselnötterna ska helst vara blancherade, men i brist på sådana kan man torrosta vanliga i en torr stekpanna och sedan gnida av skalet med en handduk.

Parfaiten är ett recept av Michel Roux Jr, känd från teve, men jag modifierade det och uteslöt torkade jordgubbar till förmån för hackad mörk choklad. De båda tillbehören är heller inte mina egna recept, men med tanke på att jag kombinerade dem så väl är jag mycket nöjd ändå.

Honeycomb är en slags krokant man gör av smör, sirap och socker som man kokar som en kola och sedan tillsätter bikarbonat till. Det bubblar och har sig och gör kolan hård och smulig i konsistensen. Den ser ut lite som bivax och kallas därför honeycomb i engelskspråkiga länder. Här är det ett vanligt (och gammaldags godis) och säljs bland annat chokladöverdraget i Cadbury’s crunchie bar. I Cornwall har godiset också namnet hokey pokey.

Butterscotchsåsen är en salt kolasås som är otroligt god, gjord på smör och brunt socker. Testa denna även till vanlig vaniljglass eller i andra desserter, för den är otroligt god.

IMG_2621

Fluffig parfait med karamelliserade hasselnötter och hackad choklad, med honeycomb och butterscotchsås, 6 portioner

Anpassat efter och översatt från Michel Roux Jr. recept.

Jag dubblade nedanstående recept (utom honeycomben) till 9 personer, med några extraportioner i frysen. Serverar man små portioner (dock inte pyttiga) räcker en sats till 8-9 personer.

150 g strösocker

150 g rostade, skalade hasselnötter

200 g hackad mörk choklad, Marabou

6 äggvitor, rumstemperatur

225 g strösocker

2 tsk vaniljsocker

375 ml vispgrädde, lättvispad

Börja med att smälta sockret i en kastrull (se Delias tips i länken ovan för bästa resultat) tills det är gyllenbrunt. Rör ned hasselnötterna och koka sockret ytterligare 1-2 minuter. Bred sedan ut blandningen på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt svalna och stelna. Hacka sedan grovt. 

I ett vattenbad, vispa ägg och socker pösigt tills sockret smält. Ta sedan skålen från värmen och vispa tills skålen svalnat och du har en styv maräng. 

Vänd ned hasselnötterna, den hackade chokladen, vaniljsockret och den vispade grädden, helst med en slickepott för att inte förlora fluffigheten från äggvitorna. Häll blandningen i antingen induviduella formar, klädda med plastfolie, eller en brödform, klädd med plastfolie. Frys över natten. 

Honeycomb, 1 sats

Till 9 portioner använde jag ca hälften, men resten går fort åt, antingen att äta som godis eller som strössel på glass, chokladmousse eller andra desserter.

Anpassat efter och översatt från detta recept.

80 g smör

160 g strösocker

80 g ljus sirap

2 tsk bikarbonat

Klä en 20 cm lång form (eller en plåt) med bakplåtspapper. Värm smör, socker och sirap i en kastrull på låg-medelvärme tills sockret smält. Höj värmen och låt blandningen koka kraftigt, utan omrörning tills blandningen är gyllenbrun, ca 5 minuter. 

Tillsätt bikarbonatet och rör om, var försiktig då detta gör att blandningen bubblar kraftigt. Häll blandningen i formen och låt stelna. Skär sedan i bitar. 

Hacka eller mortla till grovt strössel för servering till parfaiten. 

Butterscotchsås, 1 sats

En sats räcker bra till dubbel sats parfait.

Översatt från och anpassat efter Smitten Kitchens recept.

60 g smör

110 g farinsocker

120 ml vispgrädde

1/2 tsk flingsalt

1 1/2 tsk vaniljsocker

Blanda smör, socker och grädde i en kastrull. Låt koka upp och koka sedan i ca 5 minuter tills såsen tjocknat något. Rör om emellanåt. Smaka av med salt och vaniljsocker. Klarar sig ca 3 dagar i kylen och kan värmas upp igen.

Annons

18 reaktioner till “Nyår 2012 – desserten

  1. Åhhhh, så gott! Mer åt folket. Detta är min klara favorit från nyårsmiddagen. Kärlek för alla sinnen. ❤

  2. En nyårsdessert värd namnet – herreminjeee…
    Förr var jag mer en förrättsperson, men nu på senare år har jag blivit mer av en efterrättsperson. Eller vad fasen, helst båda två 😉
    Parfait är himla gott, och salt kolasås – underbart.

    1. Jag kanske också börjar gå åt det hållet, eller så var det bara denna dessert som får mig att tro det 🙂 Ja, salt kolasås är da shit! Och den här parfaiten är så bra, för den är så luftig.

  3. Jag är som du och väljer hellre förrätt än efterrätt, men det här! Jisses säger jag bara. Jag förstår om det blev en hel del hallelujarop.

  4. Åh! Påminnes om den fantastiska buterschotch-såsen jag lagade ur boken ”Fat”. Den var ännu mer smörstin än din, och skar sig nästan om man inte genast åt upp den. INgen uppoffring, direkt ;).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s