Enkel chokladmousse

IMG_2651 När jag höll på med desserten till nyår använde jag ju en massa äggvitor, och trots att en del gulor gick åt till bland annat bearnaisesås så blev det några över. Gulor håller sig inte alls särskilt länge på egen hand, till skillnad från vitor. Så mamma bestämde sig för att göra chokladmousse till efterrätt den dagen.

Det finns många varianter på chokladmousse, i olika svårighetsgrad. Vi valde en snabbvariant så den hann stelna i tid tills middagen. Det enda man egentligen behöver tänka på är att gulorna behöver vara rumsvarma, inte kylskåpskalla; då blir massan lätt grynig. Skulle nu chokladen vara lite för varm eller gulorna lite för kalla och det blir grynigt i alla fall, så går det jättebra att sila massan i en finmaskig sil.

Det passade riktigt bra med honeycombströssel även till denna efterrätt. Det behövs något krispigt till en len efterrätt tycker jag.

Enkel chokladmousse, 4 portioner

2 dl vispgrädde

2 äggulor, rumsvarma 

150 g choklad, vi blandade lite ljus med desto mer mörk 

Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna så länge som möjligt men fortfarande flytande. Det är viktigt att chokladen och äggulorna har ungefär samma temperatur. Vispa grädden, men inte för hårt. Rör ned en gula i taget i chokladen. Vänd sedan ner vispgrädden och blanda väl med en slickepott. Häll upp i skålar och kyl tills fast konsistens. 

2 reaktioner till “Enkel chokladmousse

  1. När vi hällde i äggula i chokladen så blev det till en stor brun klump. Inget vidare bra recept. / Arg bakare.

  2. Hej anonym! Antagligen var chokladen lite för varm så att det klumpade sig, det är viktigt att inte ha kalla ägg och låta chokladen svalna innan man blandar samman dem. Det står i receptet, men kunde varit tydligare. Ska ändra det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s