Denna paté gjorde mamma och jag till jul, men det enda juliga med den är de röda lingonen den dekorerats med.
Paté, pastej och kycklinglevermousse formligen älskar jag, och denna var verkligen riktigt god. Receptet kommer från en av mammas tidningar; Gods och Gårdar Klassisk Jul. Vi gjorde också rödlöksmarmeladen som skulle serveras till, och även om den var god (för det var den) så tyckte jag den tog över smakmässigt. Hade patén haft kraftigare smaker, t ex en starkare leversmak så tror jag rödlöksmarmeladen hade passat ännu bättre, men det är min högst personliga åsikt. Det bästa tillbehöret är ju dock helt klart gott bröd och cornichons.
Paté med nötfärs, bacon och champinjoner
Anpassat efter Gods & Gårdar Klassisk Juls recept.
150 g rökt sidfläsk (vi tog bacon)
200 g champinjoner
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
smör
500 g nötfärs
2 msk konjak
1 1/2 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
2 ägg
1 msk potatismjöl
2 dl vispgrädde
400 g kycklinglever
Finhacka fläsket/baconet. Skiva champinjonerna. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs baconet i en klick smör, tillsätt champinjonern, lök och vitlök och låt fräsa med ca 5 minuter. Låt svalna.
Blanda färs, konjak, salt, örter ägg och mjöl i en bunke. Putsa levern och finhacka. Blanda i levern och svamphacket i färssmeten.
Sätt ugnen på 150 g och klä en 1 1/2 liters avlång form med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme. Låt svalna. Täck med aluminiumfolie och lägg en tyngd ovanpå, kyl tills nästa dag.
Paté har jag aldrig gjort, spännande. Kycklinglever och bacon är ju en match made in heaven!
Hoppas du har en fin helg, snön till trots!
Du får testa, faktiskt riktigt lätt!
Och tackdetsamma! Helgen var bra, men snön ställer alltid till det här tyvärr…
Vi äter och gör gärna paté. Svamphacket i smeten ser väldigt gott ut. Det har jag/vi aldrig gjort. Det måste vi prova!
Tror många drar sig för det för att det verkar krångligt, men både enkelt och gott. Och så vet man exakt vad som finns i. 🙂