Engelsk fruktkaka

IMG_2509

Här har vi ännu ett recept som vid en första anblick kanske andas jul. Det var publicerat i tidningen Isabellas Jul och passar såklart alldeles utmärkt till jul. Men eftersom jag bor i England så kan jag ge er lite inside information och berätta att fruktkaka faktiskt inte bara förknippas med jul i detta land, utan med högtider i allmän mening. Traditionellt är det just fruktkaka man har i brittiska bröllopstårtor, just för att de håller länge. Det är nämligen tradition att spara den översta delen av en våningstårta till sin förstföddes dop.

Det som är vanligast till jul är istället christmas pudding, en liknande skapelse. Pudding avser en kokt kaka som brukar ha formen av en puddingform; en skål. Den görs oftast månader i förväg och dränks sedan in med sprit i omgångar fram tills jul då den serveras med antingen brandy butter eller vaniljsås.

Fruktkakan blir på samma sätt bättre med tiden, så baka den helst några dagar innan du tänkt äta den; den blir mindre smulig då den satt sig och precis på samma vis dränks den in med alkohol både för smak och konsistens skull. Den håller sig i ca två veckor övertäckt med plastfolie.

Engelsk fruktkaka med mörk choklad

200 g socker

250 g mjukt smör

4 ägg

1 dl rom

100 g vetemjöl

1 tsk bakpulver

Fyllning: 

25 g fikon

250 g dadlar

200 g russin

200 g hasselnötter

100 g mörk choklad

100 g cocktailbär

50 g pomeransskal

100 g mjöl

2 dl rom

Vispa smör ock socker fluffigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda ner 1 dl rom, mjöl och bakpulver. Hacka allt till fyllningen grovt och blanda med mjöl. Rör ner hacket i smeten. Häll smeten i en 2 l kakform klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan i 2 timmar i 160C. Täck med folie mot slutet om kakan blir mörk. Den får gärna vara fuktig i mitten när du tar ut den. Pricka med provsticka och häll över 2 dl rom. Låt dra i ett dygn, övertäckt. Kakan blir bättre med tiden och håller sig i upp till 14 dagar. 

Annonser

7 thoughts on “Engelsk fruktkaka

  1. Titta där, en kaka med sprit måste ju bara vara god. Det bästa av två världar liksom 😉

    Jag är sugen på att göra clotted cream. Var ju så gott när du bjöd på det. Får sedan bara kontakta din leverantör för sylt ;o)

    Kram kram

    1. Så sant!

      Testa och berätta! Jag har länkat till ett recept men aldrig testat själv eftersom det finns att köpa här. Får be mamma om syltreceptet och ge dig till dig. 🙂

      Stor kram!

  2. Mmm..fruktkaka gillar jag. Passar året om. Jag gjorde också en nu i januari, men det är kul med en engelsk variant. Att man häller i spriten med en gång, istället för att frukten ska ligga och dra och att man sedan häller sprit ovanpå. Smakar kakan mycket sprit/rom? Ändå en rätt stor mängd. 😉

    1. Det är en ganska stor mängd, men den smakar inte så spritigt för det. Det är en stor kaka och frukten suger nog upp det mesta när den bakas.

  3. Vi har varit så dåliga på att lämna avtryck efter oss den senaste tiden, men så är det när tiden inte riktigt vill räcka till allt och alla:) Men nu så!
    Känns väldigt engelskt, härligt, mäktigt och saftigt! Har sett att de brukar sälja sån kaka på ett av fiken i stan vid juletid men aldrig köpt själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s