Hemmagjord pasta!

IMG_3003 Måndag förra veckan tog jag äntligen tag i en sak jag tänkt testa sedan länge; att göra egen pasta. Jag grämer mig faktiskt att jag inte gjort det tidigare, för det var så enkelt. Inte alls svårt och omständigt. Och förutom att degen behöver vila en halvtimme så går det dessutom riktigt snabbt.

Om ni är lika sugna på att göra egen pasta som jag var, så rekommenderar jag verkligen serien Simply Italian, där Michaela visar och inspirerar. Och det är verkligen lika enkelt som hon får det att se ut. Sen är det naturligtvis ett plus med en pastamaskin, tror inte att det hade varit lika kul att kavla för hand, men testa en gång med kavel om du tvekar vid köpet av en pastamaskin.

När jag nu för första gången hade färsk hemmagjord pasta att äta ville jag inte dränka den i grädde och starka smaker utan kunna njuta av själva pastan, och det är kanske ingen överrasking för er att den smaksattes med brynt smör, tryffelolja och riven parmesan – dvs min fredagspasta.

Edit! Som Trollmamman så snällt påpekade, så glömde jag berätta för er om 00-mjöl. Ibland utgår jag ifrån att alla är lika insnöade på en sak som jag, och det hoppas jag att ni ursäktar. 00-mjöl är en italiensk mjölsort som är lämpar sig bäst till pasta. Italienska mjölnare använder sig av ett graderingssystem baserat på nollor; 0 är ganska grovt, 000 mycket fint och 00 fint. Dessutom anpassas mjölsorterna till olika typer av användning beroende på vetesorterna som ingår. Det finns 00-mjöl till både bakning och pasta, men det är olika sorter. Det du behöver är ett till pasta, vilket de flesta importerade 00-mjöl är. I brist på 00-mjöl så använd ett annat fint mjöl som inte är proteinrikt (använd alltså inte Manitoba Cream). Om du däremot gör pasta utan ägg behövs ett starkare (mer proteinrikt) mjöl så att det klarar av att forma glutentrådar på egen hand. 

IMG_3020 Hemmagjord pasta, grundrecept

Detta är ett grundrecept du kan dubbla, tredubbla, fyrdubbla och så vidare.

100 g 00-mjöl

1 ägg

polenta

Lägg mjölet i en hög i en bunke eller på bakbord. Gör en grop i mitten och knäck i ägget. Blanda ihop till en smidig deg. Om den är smulig, tillsätt 1 tsk olivolja, om den är för klibbig, tillsätt lite mer mjöl. Forma till en boll, täck med plastfolie och låt vila i 30 minuter.

Dela degen i tre delar och platta till. Kör igenom pastamaskinen 3 gånger på största hacket, och sedan 1-2 gånger per hack tills du pastan har den tjocklek du vill att den ska ha. Täck de andra (vilande) bitarna med plastfolie så de inte torkar. Upprepa med de andra bitarna och klipp dem till tagliatelle med hjälp av pastamaskinen. Lägg på en tallrik med lite polenta (för att de inte ska klibba ihop) och torka ca 5 minuter. Koka upp vatten i rymlig kastrull, salta väl och koka pastan tills den flyter upp mot ytan, ca 1 minut. Häll av vattnet och servera.

Annonser

7 thoughts on “Hemmagjord pasta!

    1. Ibland är jag i min egen lilla värld och tror att alla kan samma som jag – sorry! Uppdaterar genast! Tack för att du frågade 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s