Jag hann minsann med att baka kakor till jobbet även i stressiga december, och det var nog tack vare att några av födelsedagsgrisarna önskade väl beprövade recept som Key Lime Pie och Victoria Sponge. Men ett nytt recept fick det bli, ett som jag haft i min ‘att-baka-pärm’ i säkert 10 år från en receptfolder från Dansukker.
Kakan består av tre gottiga lager; chokladcookiesmulor med smör och florsocker, kolatopping och chokladtopping. Fantastiskt gott!
Som serveringsförslag angavs vispad grädde, men det hoppade jag över. Dels för att kakan redan är en rejäl kaloribomb i sig självt och dels så innehöll de andra två kakorna vispgrädde. Så jag körde på rostade hasselnötter och flingsalt istället, vilket bröt av fint mot både den mörka chokladen och den söta kolan.
Kolatårta med choklad och rostade hasselnötter och flingsalt, 8 portioner
Anpassad efter Dansukkers recept.
Botten:
75 g smör
1/2 dl flor med chokladsmak (eller 1/2 dl vanligt florsocker och 1 msk kakao)
200 g krossade chokladkakor (t ex Maryland cookies)
Kolafyllning:
4 dl söt kondenserad mjölk
75 g smör
1/2 dl strösocker
Chokladfyllning:
200 g hackad mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk strösocker
40 g smör
Dekoration:
75 g hasselnötter
2 nypor flingsalt
Smält smör och florsocker (och kakao) i en kastrull. Blanda samman med de krossade kakorna. Tryck ut blandningen i en form och ställ kallt.
Blanda samman ingredienserna till kolafyllningen och koka tills den tjocknat, ca 6 minuter. Kyl krämen något innan den häll i skalet. Ställ tillbaka formen i kylskåp.
Blanda samman ingredienserna till chokladfyllningen i en kastrull och smält på svag värme. Låt svalna något innan smeten hälls i formen. Ställ i kylskåp till den skall serveras.
Rosta hasselnötterna i en varm torr stekpanna. Låt svalna och hacka mycket grovt. Blanda med saltet och strö över den helt stelnade kakan precis innan servering.
Den ser och låter mycket god! Ha en fin söndag!
Tack detsamma!
Dina kollegor måste avguda dig!
Kram kram
Man kan ju alltid hoppas 😉 Kram
Ja man önskar ju att man var din kollega… 😉 Alltså det här receptet får jag nog spara ner och göra vid tillfälle… mums mums!
Kondenserad är gott i mycket… idag gjorde jag en glass med just det i… jag hoppas på ett gottigt resultat helt enkelt. Hoppas ni hade en trevlig kväll igår, kram!
Det tycker jag – riktigt gott! Kram
Hallå, nu får du sluta skämma bort dem och komma och jobba hos mig i stället- jag kommer garanterat att avguda dig!!
Kan inte du komma hit istället? 🙂
Men hur gott låter inte detta?! Det låter dessutom som en kaka/dessert som till och med jag skulle kunna lyckas med.
Men Emmy, du kan ju visst baka!!! Men skulle tro att denna är foolproof om du vill vara på säkra sidan. Ska ju inte ens bakas. 🙂