Kolatårta med choklad och salta rostade hasselnötter

IMG_2274

Jag hann minsann med att baka kakor till jobbet även i stressiga december, och det var nog tack vare att några av födelsedagsgrisarna önskade väl beprövade recept som Key Lime Pie och Victoria Sponge. Men ett nytt recept fick det bli, ett som jag haft i min ‘att-baka-pärm’ i säkert 10 år från en receptfolder från Dansukker.

Kakan består av tre gottiga lager; chokladcookiesmulor med smör och florsocker, kolatopping och chokladtopping. Fantastiskt gott!

Som serveringsförslag angavs vispad grädde, men det hoppade jag över. Dels för att kakan redan är en rejäl kaloribomb i sig självt och dels så innehöll de andra två kakorna vispgrädde. Så jag körde på rostade hasselnötter och flingsalt istället, vilket bröt av fint mot både den mörka chokladen och den söta kolan.

Kolatårta med choklad och rostade hasselnötter och flingsalt, 8 portioner

Anpassad efter Dansukkers recept.

Botten:

75 g smör

1/2 dl flor med chokladsmak (eller 1/2 dl vanligt florsocker och 1 msk kakao)

200 g krossade chokladkakor (t ex Maryland cookies)

Kolafyllning:

4 dl söt kondenserad mjölk

75 g smör

1/2 dl strösocker

Chokladfyllning:

200 g hackad mörk choklad

1 1/2 dl vispgrädde

2 msk strösocker

40 g smör

Dekoration:

75 g hasselnötter

2 nypor flingsalt

Smält smör och florsocker (och kakao) i en kastrull. Blanda samman med de krossade kakorna. Tryck ut blandningen i en form och ställ kallt. 

Blanda samman ingredienserna till kolafyllningen och koka tills den tjocknat, ca 6 minuter. Kyl krämen något innan den häll i skalet. Ställ tillbaka formen i kylskåp. 

Blanda samman ingredienserna till chokladfyllningen i en kastrull och smält på svag värme. Låt svalna något innan smeten hälls i formen. Ställ i kylskåp till den skall serveras. 

Rosta hasselnötterna i en varm torr stekpanna. Låt svalna och hacka mycket grovt. Blanda med saltet och strö över den helt stelnade kakan precis innan servering. 

Annonser

10 thoughts on “Kolatårta med choklad och salta rostade hasselnötter

  1. Ja man önskar ju att man var din kollega… 😉 Alltså det här receptet får jag nog spara ner och göra vid tillfälle… mums mums!

    Kondenserad är gott i mycket… idag gjorde jag en glass med just det i… jag hoppas på ett gottigt resultat helt enkelt. Hoppas ni hade en trevlig kväll igår, kram!

  2. Men hur gott låter inte detta?! Det låter dessutom som en kaka/dessert som till och med jag skulle kunna lyckas med.

    1. Men Emmy, du kan ju visst baka!!! Men skulle tro att denna är foolproof om du vill vara på säkra sidan. Ska ju inte ens bakas. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s