Ibland kan jag bli lite trött på svenska språkets begränsningar. När man ska översätta ‘fritters’ till exempel. Pannkaka? Raggmunk? Allt låter dumt.
Jag tycker verkligen om att skriva, läsa och prata svenska, men nu när jag är van vid hur man kan leka med det engelska språket blir jag lätt frustrerad av svenskans begränsningar. Å andra sidan kan jag också önska att engelskan hade lite mer begränsningar än den har, särskilt när jag läser rubriker i Metro på tunnelbanan. Snacka om dålig ordvitsar.
Men tillbaka tilld mina fritters. Tänk en blandning mellan rösti och pannkaka. Med svartrot, feta och citronsaft. Och till det ramslöksmajonnäs. GOTT så det förslår!
PS. Man kan även göra vackert grön ramslöksmajonnäs av färsk ramslök och vilken neutral olja som helst.
Feta- och svartrotsfritters med ramslöksmajonnäs, 1 portion
3 svartrötter, skalade och grovt rivna
3 msk fetaost
1 äggvita
4-5 msk vetemjöl
1 tsk citronsaft
salt, svartpeppar
smör och olja till stekning
Fräs svartrotsrivet i smör i en stekpanna några minuter. Häll fräset i en bunke och blanda i feta, äggvita (spara gulan till majonnäsen), mjöl, citronsaft, salt och peppar. Blanda väl. Hetta upp smör och olja i en stekpanna på medelvärme. Klicka ut smeten med hjälp av en matsked i fyra fritters. Stek gyllenbruna på båda sidor.
Ramslöksmajonnäs, 1 portion
1 äggula, rumstempererad
ca 1 dl ramslöksolja; smaksatt rapsolja från Gunnarshögs Gård
1 citronklyfta, saften
salt, vitpeppar
Vispa upp gulan lite och tillsätt oljan droppvis under konstant vispning tills du har en tjock majonnäs. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Jag tror att fritters är ett ganska etablerat matord i svenskan nu, så kör på det – vi hajar 🙂 Verkar jättegott! Har sett varianter med broccoli också…
Ramslöksmajonnäs you say? Då tar man ju ramslöksoljan som man köpte med sig från Gunnarshögs gård 😉
Kram Lotta
Åh, jag svimmar lite, så gott det här ser ut! Är det de berömda svartrötterna som fick gå på restaurang på kvällen? :=)
De VAR goda, åt den sista till lunch idag.
Haha, det var indeed de beresta svartrötterna. De fick hänga på pub, restaurang och bar ju! 🙂
Rårakor kanske? (låter hemskt på kalmaritiska…) eller rösti, fast det är inte heller svenskt.
Låter galet gott i alla fall! Svartrötter är helt klart underskattade. Och med den goda majonäsen till.
Haha, kan föreställa mig hur det låter! 😉 Ja, svartrot är verkligen underskattat. Här kan man inte ens hitta i butik, köpte min på Borough Market.
Kalla dem fritters! Tror att begreppet har fått fäste i matvärlden nu. Och hörde jag ramslöksmajonnäs?! Så bra att jag har en flaska ramslöksolja från Gunnarshögsgård i kylen (han sa ju att den ska förvaras i kylen…) 🙂 Den borde passa ypperligt till majon!
Kram Lotta
Kalla det fritters! Tror att det är ganska etablerat i Sverige nu. Har sett broccolifritters som också verkar jättegott. Och hörde jag ramslöksmajonnäs?! Så bra då att jag har ramslöksolja från Gunnarshögs gård här hemma 🙂 Borde ju funka ypperligt till majon!
Kram Lotta
Då kör jag på fritters, tror jag använt det innan när jag gjort andra varianter.
Och yes, den oljan jag använde 🙂 Kram