Sockerkaka med mascarpone- och passionsfruktsfyllning

aclassicspongecakewi_9406_16x9

En sak som nog var startskottet för att jag skulle börja matblogga var när min f.d. housemate Nick frågade om jag kunde laga mat tills hans 30-årskalas. Hela dagen tillbringades på en båt som tuffade runt på Themsen, så det behövdes en rejäl lunch och såklart en tårta, för tolv personer.

Jag dukade upp en inomhuspicknick på båten med kallt marinerat kycklingbröst och fläskfilé, potatissallad med rödlök och ruccola, sallad, bröd, hummus och sparrispaj. Och som tårta gjorde jag en sockerkaka med passionsfruktfyllning, ett recept som jag hittat hos Delia.

Tårtan är riktigt saftigt och god, och sockerkaksreceptet är sedan dess mitt standardrecept på robust brittisk sockerkaka (jämfört med en luftigare svensk). Men det tog mig ca tre år att servera den med passionsfruktsfyllning igen. Den modifierades dock något på grund av min aversion mot kesella (fromage frais). Istället använde jag bara mascarpone (uppvispad med florsocker) toppad med innanmätet av några passionsfrukter. Det blev otroligt gott, och enligt mig, mycket godare än originalfyllningen.

Nu bakade jag denna till jobbet som en av våra januaritårtor, men jag hoppas att jag kommer ihåg den i sommar när det är dags att fika i sommarstugan. Denna kaka gör att jag drömmer mig bort till solvarma trädgårdsmöbler och doften av hav och nyklippt gräs.

Notera: bilden är lånad då jag missade att sätta i minneskortet i kameran vid ‘fotograferingstillfället’. Doh! Och receptet på kakan har gjorts större då jag använder en  större form (23 cm). 

Sockerkaka med mascarpone- och passionsfruktsfyllning, 10 bitar

260 g vetemjöl, siktat

260 g socker

260 g mjukt smör

5 ägg

1,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljessens eller -pulver

Fyllning:

250 g mascarpone

1/2 dl florsocker

5-6 passionsfrukter, innanmätet

Lägg alla ingredienser i en bunke och vispa ihop med elvisp. Häll smeten i en eller två (jämnstora) springformar, smorda och med en rundel bakplåtspapper i botten. Grädda i 175 grader ca 35-40 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr. Låt svalna helt. Om du bakade en kaka så dela den på mitten med en tandad kniv.

Vispa mascarpone och florsocker. Lägg den undre botten på ett tårtfat och bred på mascarponen i ett jämnt lager. Gröp ur passionsfrukterna och bred innanmätet ovanpå mascarponen. Lägg på den övre sockerkakan. Pudra med florsocker innan servering. 

Annons

3 reaktioner till “Sockerkaka med mascarpone- och passionsfruktsfyllning

  1. Ser väldigt gott ut!! Har köpt kesella en gång, men blev inte övertygad ..har aldrig provat mascarpone, men det låter godare.. Låter också som ni har trevliga tårttraditioner på jobbet 🙂

    1. Tack! Ja, tårttraditionerna på jobbet gillar vi, särskilt sen vi uppgraderade från köpta (tänk ICAs) till hembakade. 🙂 Mascarpone är liksom cream cheese en krämig färskost (dock italiensk), så den rekommenderar jag varmt. God både på pizza och i bakverk.

  2. Japp, det här spar jag på till ett bra tillfälle. Låter supergott att fylla sockerkakan med syrliga smaker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s