Nu när det är (?) vår väntar jag med spänning på den första sparrisen. Som jag saknar sparris (vägrar äta peruansk) under vintermånaderna, och det är det första jag tänker på i matväg så fort solstrålarna kikar fram.
I väntan på sparrispremiären så är dock svartrot det näst bästa. Här serverar jag den kokt med krispiga chorizobitar (inte för stark dock, så att den överröstar svartroten för mycket) och hemmavispad majonnäs med rökt paprikapulver i. (Att smaksätta majonnäs är lite av en favoritsysselsättning).
;
Kokta svartrötter med chorizo och majonnäs med rökt paprikapulver, 1 portion
1/2 – 1 tsk rökt paprikapulver
3 svartrötter (ca 150-200 g)
5 cm chorizo, i kuber
1/2 citron, saften
Vispa majonnäsen (se nedan) och blanda i paprikapulvret. Skala svartr6tterna och lägg i en kastrull. Täck genast med vatten och pressa lite citron i vattnet. Koka ca 15 minuter tills mjuka. Stek under tiden chorizon knaprig i lite olja. Häll av kokvattnet från svartrötterna och lägg upp på tallrik tillsammans med chorizokuberna och en klick majonnäs. Pressa över lite citron, salta och peppra.
Majonnäs – grundrecept, 2 portioner
1 äggula – i rumstemperatur
1,5 dl neutral olja
1/2 citron, saften
salt, vitpeppar
Vispa gulan med en elvisp, tillsätt oljan droppe för droppe och sedan i en smal stråle under vispning tills du har en tjock majonnäs. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.
Åh det lät som en fin smakkombo!
Tack! 🙂
Smaskens! Kul att se mer av chorizo som topping! – Det är en favorit hos oss också!
Så gott!
Detta skulle helt klart kunna stilla mitt sug efter sparris också! Låter galet gott!
Tack!
Äter inte speciellt mycket vit sparris. Kan meddela att du snart kan sluta längta. Den vita Holländska finns nu att få tag på! I sverige ska bara tjälen släppa….;)
Så bra! Här säljs den vita knappt i butik, men man behöver ju alltid en bra anledning att åka till Borough Market. 🙂
Rökt paprikapulver har avancerat på min lista över favoritkryddor. Det är underbart! Och varför inte i majonnäs 🙂 Grymt avundsjuk på att våren verkar ha kommit så mycket längre hos dig. Fast jag kommer inte vara lika avis när det regnar mer där än här 🙂
Kram!
Eller hur är det grymt?! Jag har både sweet och spicy varianter. Mums!
Haha, ja i sommar är det du som skrattar 🙂 Kram
Vilken härlig lyxig anrättning!
Så våren har kommit till London? Gött!
Tack! 🙂 Ja, den kom men har tryckt på pausknappen en stund. Hmpff! Så oförskämt.