Jag hämtar matinspiration lite varstans ifrån, men mycket från restaurangbesök, och denna rätt är nästan rätt och slätt ett plagiat på en rätt jag åt på Terroirs i oktober. Jag blev så förtjust i kombinationen chorizo och bläckfisk att jag tänkt efterskapa något liknande alltsedan dess.
I originalet på Terroirs var det kikärtor istället för mina magvänligare (för min konstiga mage alltså) cannellinibönor, men det passar lika bra med båda. Och detta är verkligen perfekt bjudmat, allt åker ner i samma panna och serveras med aioli och frasigt bröd. Och såklart ett glas vin!
Bläckfisk med chorizo, cannellinibönor, spenat och aioli, 4 portioner
400 g bläckfisk, skivad
150 g chorizo, skivad
1 burk (400g) cannellinibönor, avrunna, eller torkade som du blötlägger och kokar själv
250 g färsk spenat
olja till stekning
1/2 citron, saften
salt, svartpeppar
Till servering:
lite hackad persilja
aioli (se nedan)
gott bröd
Stek chorizon i olja. Tag ur pannan men behåll oljan och stek bläckfisken på hög värme några minuter. Lägg tillbaka chorizon och häll i bönorna. ‘Stek’ spenaten i lite olja så den mjuknar i en kastrull och tillsätt. Pressa i citron och salta och peppra. Servera!
Aioli, 4 portioner
1 äggula, rumstemeratur
150 ml neutral olja
1/2 citron, saften
salt, vitpeppar
1 vitlöksklyfta, pressad
Lägg gulan i en bunke och vispa kontinuerligt. Tillsätt oljan droppvis i början och sedan i en smal stråle. När majonnäsen tjocknat tillsätt citronsaft och fortsätt sedan tillsätta oljan under vispning. Pressa i vitlök, salta och peppra.
Åh, bläckfisk! Det var sjukt länge sedan jag åt det- hade typ glömt bort att det fanns, det är ju jättegott!
Tur jag påminde då! 🙂
Men sa gott!! Jag ater dock inte kott, men det blir sakert supergott utan chorizo ocksa.
Ja, det blir det alla gånger! Jag hade bara haft i lite rökt paprikapulver för liknande smaksättning.
Ja, bra ide! Ska prova snarast 🙂
🙂