Tidigare skrev jag hur våren får mig att bli sugen på sallader och det är förstås sant, men inte överger jag varm mat helt. Ånej, istället försöker jag bara göra maten lite vårig. Färsk persilja är ett sätt, citron ett annat. Och i denna våriga potatissoppa kombinerar jag båda tillsammans med tryffelricotta.
Så det finns hopp innan sparrisen kommer!
Potatissoppa med citron och tryffelricotta, 4 portioner som förrätt, 2-3 som varmrätt
4 stora potatisar, inte för fasta
1/2 rödlök
kyckling- eller grönsaksbuljong
1/2 dl mjölk
1/2 dl matlagningsgrädde
skal av 1/2 citron
salt, svartpeppar
Till servering:
100 g ricotta
tryffelolja
hackad persilja
salt, svartpeppar
Skala potatisen och dela i jämnstora delar. Skölj bort stärkelsen. Skiva/hacka löken grovt och fräs i lite olja i en kastrull. Lägg i potatisen och fräs lite till. Häll i buljong så att det precis täcker. Koka med locket halvt på tills potatisen är mycket mjuk, ca 20 minuter. Mixa till en slät puré. Tillsätt mjölk och grädde och låt koka upp. Justera konsistensen med mer mjölk eller buljong. Riv i citronskalet, smaka av med salt och peppar.
Blanda ricottan med tryffelolja tills den tagit smak. Smaka av med salt och peppar.
Häll upp soppan i skålar. Läck en klick ricotta i mitten. ringla över lite tryffelolja och strö över lite persilja.