Citrongelétoppad pannacotta med sumac

IMG_3214

Via Gitto fick jag nys om den eminenta bloggen Taste of Beirut och när jag där fick syn på lemonad med sumac var det som att en dörr öppnades och jag insåg att javisstja, sumac kan man använda till sötsaker också. Eureka liksom!

Så första försöket blev en vårig (minsann) pannacotta med citrongelé som jag verkligen är nöjd med. Jag silade inte bort sumacen, men det kan man ju göra om man vill. Själv tycker jag inte de små kornen stör mer än vaniljprickar, men det är en smaksak.

IMG_3210

Citrongelétoppad pannacotta med sumac, 4 portioner

Pannacotta:

2 dl kaffegrädde

3 dl vispgrädde 

4,5 msk strösocker

rivet skal av 1 liten citron, eller 3/4 av en större

1 msk sumac

2 gelatinblad

Gelé:

1/2 dl vatten

1/2 dl pressad citron

1/2 dl florsocker

rivet skal av 1/2 citron

någon droppe gul karamellfärg

2 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i vatten. Blanda grädde, socker, citronskal och sumac i en kastrull och hetta upp. Den behöver inte koka men i alla fall sjuda, under omrörning. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ned dem i grädden. Ta blandningen från värmen och låt svalna ca 20 minuter. Häll sedan upp i glas. Låt svalna helt och kyl sedan i minst tre timmar innan nästa steg. 

Lägg gelatinbladen i blöt. Blanda vatten, florsocker, citronsaft och -skal i en kastrull. Låt koka upp så sockret löses upp. Droppa i någon droppe karamellfärg. Krama ur gelatinbladen och rör ned i den gula blandningen. Låt svalna ca 20 minuter innan blandningen hälles över pannacottorna. Ställ in i kyl och låt stelna. Låt stå minst 2 timmar innan servering. 

Annons

3 reaktioner till “Citrongelétoppad pannacotta med sumac

  1. Oj, coolt! Jag älskar sumac, har en burk hemma som jag använder flitigt i matlagningen. Aldrig provat i efterrätt dock.

    Snart ses vi, tjoho!

    Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s